Established Member of the

HuGBC

Parametrikus építészet az áprilisi Green Talkon

2014. április 28., Hazai hír 5329

A sorozat legutóbbi kiadásában Portik Adorján mesélt szabadalmaztatott építési rendszeréről.
1

Az Egyesület nemrég belépett tagja tartott előadást a HuGBC és az RICS közös havi rendezvénysorozatának áprilisi állomásán. Portik Adorján építészmérnök (akit nemrég ZöldPortré sorozatunkban is megismerhettünk) előadását rövid bemutatkozással kezdte, amelynek során elmondta: 2008 óta él Budapesten. A parametrikus építészetbe való általános betekintés után a csíkszeredai születésű tervező néhány, a saját maga által kidolgozott és szabadalmaztatott Free Form Buildings rendszerben tervezett saját munkáját mutatta be a hallgatóságnak. Ezek közé tartozik a dunaharasztiban tervezett templom, a káposztásmegyeri sportcsarnok, illetve több casládi ház terve is - utóbbiakról azt is megtudhattuk, hogy egyikük alakját egy gitárpengető ihlette...

A szakember előadásából világossá vált: a digitális technológián alapuló parametrikus építészet valószínűleg az igazi választ jelenti a fenntarthatóság kihívásaira az építészetben, mert az így készült épületek nem egyszerűen egy kiegészítő hőszigeteléssel ellátott hagyományos házat jelentenek: tömegformálásuk és teljes szerkezeti rendszerük reagálni tud az olyan megoldandó feladatokra, mint a megfelelő hőszigetelés. 

Az előadást igen nagy érdeklődés kísérte, a hallgatók számtalan kérdést tettek fel a a szakmbernek, így az újszerű építési rendszert igazi szakmai vizsgának vetették alá. Portik Adorján munkáiról és a Free Form Buidings-ről itt tájékozódhatunk bővebben.

Forrás: http://hugbc.hu

<< Vissza a főoldalra