Established Member of the

HuGBC

Rekordszámú tagsági jelentkezés a HuGBC rendkívüli, nyár végi közgyűlésén

14 új taggal, cégekkel, magánszemélyekkel és szervezetekkel bővült az augusztus végi eseményen a szervezet tagsága.
1

Augusztus 27-én tartotta meg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) rendhagyó közgyűlését, amely három fő tematika köré csoportosult. A Kinnarps Irodaház Jarl Konferenciatermében rendhagyó módon reggel megtartott esemény apropója egyrészt a kirívóan nagyszámú tagsági jelentkezés volt: 14 cég, magánszemély és szervezet kapott lehetőséget a személyes bemutatkozásra, és ezután szavazott az Egyesület tagsága felvételükről. E napirendi pont után következett az etikai bizottság megválasztása, majd a tagok lehetőséget kaptak észrevételeik, javaslataik megfogalmazására.

“Rendhagyó közgyűlésről van szó, amilyenre még nem volt példa, soha nem volt még ilyen nyár végi esemény az Egyesület történetében” - fejtette ki a közgyűlést megnyitó beszédében Radványi Gábor, a HuGBC alelnöke, aki azt is kiemelte: az esemény alkalmával számos értékes taggal bővül majd az Egyesület, ami a tagfejlesztési munkacsoport munkáját is dicséri. 

Az első bemutatkozó a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Közhasznú Egyesület (BCSDH) volt, amelyet Petrik Ida igazgató és Salgó István elnök képviselt. A szervezet anyaszervezete az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD), amely azt a kérdést boncolgatja, hogy a vállalatok hogyan tudnak hozzájárulni a környezeti és társadalmi problémák megoldásához. A szervezetnek közel 70 országban van nemzeti képviselete, a BCSDH ennek magyarországi tagja. A WGBC hosszú évek óta kiemelt partnere az Üzleti Világtanácsnak, ezek a közös programok azonban itthon még nem indultak el, de a szervezet képviselői bíznak benne, hogy a társult tagsággal itthon is elindul az együttműködés. A felvétel egyhangú megszavazása után az "Ajánlás vezetőknek - A vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése" című dokumentum ünnepélyes aláírása és kézfogás következett Baross Pállal, a HuBGC elnökével.

A rendes tagságba jelentkező GROHE Hungary Kft.-t Juhász Zsolt projektmenedzser mutatta be, aki kifejtette: céljuk, hogy mint gyakorlati partnerek vegyenek részt a HuGBC tagok jelentette nagyon nívós társulat munkájában. A szakember a rövid cégtörténeti bevezető után a cég tevékenységeinek jellemzői közül kiemelte a víz- és környezettudatosságot, a vízmegtakarítást, és rámutatott, hogy a hazai referenciáik között megtalálható a 100 lakásos angyalföldi passzívház és a Vision Tower épülete is.

A társult tagságba jelentkező, 15 éve alakult Zöldtető- és Zöldfalépítők Országos Szövetsége (ZÉOSZ) céljairól Horváth Sándor elnökségi tag beszélt, aki elmondta: kertészektől oktatási intézmények képviselőin keresztül magánszemélyekig terjed a tagság összetétele, céljuk pedig többek között a zöldtetők, zöldfalak népszerűsítése, az ezzel kapcsolatos oktatás színvonalának növelése.

Bognár Károly külső kapcsolati igazgató az 1995-ben alapított KÖVET Egyesület tevékenységéről számolt be, a szakember kifejtette: a társult tagsággal a szervezetek eddig is zajló együttműködését szeretnék elmélyíteni. A KÖVET Egyesület tevékenységének középpontjában a környezettudatos vállalatirányítás, a fenntarthatóság eszméjének terjesztése, a szemléletformálás áll. A szakember kiemelte a Zöld Iroda programot, amelynek célja, hogy a még meg sem épült irodák is már zölden szülessenek meg, ezen a téren különösen számít a szoros együttműködésre a két szervezet között.

A szervezeteket magánszemély tagsági jelentkezők követték. Elsőként Pólus Károly okleveles építészmérnök, aki a szervezettel való korábbi együttműködésekre utalva kifejtette, úgy érezte, hogy  ideje szorosabbra fűzni ezt a kapcsolatot. A szakember egyúttal a szintén tagságba jelentkező Nagy Csaba építészmérnököt is képviselte. A 100 lakásos passzívház vagy a zanglai napiskola tervezésén is dolgozó két tervező a szervezet kapcsolati rendszerének bővítését is segítené.  

Lányi András 1997 óta dolgozik az éíptőiparban marketingesként és értékesítőként, illetve ezek mellett immár újságíróként is. Az Építészfórum munkatársaként is dolgozó szakember kifejtette, hogy a tagfelvételben vállalna szerepet, meglévő kapcsolatrendszerének hasznosításával. Elmondta, hogy a téma mindig is közel állt hozzá - ennek bizonyítéka az is, hogy az általa írt acskapocs.blog.hu első híre éppen a HuGBC megalakításáról szólt. A szakember azt is elmondta: úgy érzi, most jött el az ideje, hogy az épített környezethez kapcsolódó összes területbe való bevonódása után adjon is, ne csak kapjon.  

Dr. Kisvárdai Andrea építész és jogász, személyesen nem tudott jelen lenni, levelét hallgathattuk meg, amelyben kifejtette: szeretne egy olyan szervezethez tartozni, amely átfogóan foglakozik a környezet védelmével, tervezőként, műszaki ellenőrként, beruházások bonyolítójaként pedig szívesen hozzájárulna a belföldi és nemzetközi együttműködések segítéséhez. 

A SIEMENS Zrt. IC BT-t Medveczky András ágazati igazgató mutatta be, aki először röviden ismertette a vállalatot. A cégnévben található rövidítés jelentése Building Technologies, amelynek jegyében a cég ezen üzletága épületek energiahatékonyságával és biztonságával foglalkozik. A szakemebr elmondta: egy épület tervezésekor a legelső perctől kezdve le kell kezdeni gondolkozni a környezeti hatáson is, az ehhez kapcsolódó know-how-val szeretnének hozzájárulni a szervezet munkájához.

A Sentient Kft.-t Barta Zsombor, a HuGBC alelnöke mutatta be - ez esetben nem új jelentkezésről, hanem inkább átjelentkezésről beszélhetünk, hiszen a szakember korábban az országból nemrég kivonult ERN Kft. tanácsadója volt, amely szintén tagja lett az Egyesületnek. Jelenleg a Sentient Kft.-nél a fenntarthatóségért felelős üzletággal foglalkozik, tevékenységük közé projektmenedzserség, technikai felmérések, épületminősítések tartoznak. 

A társult tagnak jelentkező Active House Alliance képviseletében Gunther Zsolt alelnök sajnos nem tudott személyesen jelen lenni, így szintén bemutatkozó levelét hallgathattuk meg. A szervezet egy ideje már keresi a stratégiai partnereket, akikkel segíthetnék egymás munkáját. A bemutatkozásban a szakember kiemelte, hogy a két szervezet hasonlóan gondolkodik, ennek jegyében szeretnék szorosra fűzni az együttműködést a jövében.

A Sauter Magyarország Kft.-t értékesítési vezetője, Hering András mutatta be. A svájci anyacég hazai leányvállalata tevékenysége közés tartozik az anyacég termékeinek forgalmazása, kivtelezése, karbantartása, épületgépészeti automatika. A cég tevékenységének fontos része a zöldenergiák felhasználásának automatizálása, a környezettudatos épületek stratégiájának támogatása fejlesztésekkel, berendezésekkel. Referenciáik között van például a Kinnarps Irodaház is, ahol megtalálhatók gépészeti rendszereik; több magyarországi minősített épület, illetve a nemzetközi példák között például a LEED Platina minősítésű berlini tőzsdeépületet.

A tagok jelentkezését a tagság minden esetben egyhangú szavazással fogadta el, így az Egyesület történetének legnagyobb mértékű, ugrásszerű növekedését könyvelhette el ezen a napon.

A Magyar Urbanisztikai Társaság és a Fitout Budapest Kft. képviselői szintén nem tudtak részt venni a rendezvényen, távollétükben való rövid bemutatásuk után jelentkezésüket szintén egyhangúlag fogadta el a tagság. A jelentkezők hivatalosan szeptember 1-jétől lesznek a szervezet tagjai.

Ezután következett az etikai bizottság megválasztása. A jelöltek Fegyverneky Sándor, Dr. Kovács Andrea Zsuzsa, Laki Zsolt és Orosz Máté voltak, akik röviden bemutatták a Bizottsággal, illetve az Etikai Kódexszel kapcsolatos célkitűzéseiket. A jelöléseket a tagok egyhangúlag elfogadták. 

Ongjerth Richárd ügyvezető igazgató már tagként mesélt pár szóban az 1966 óta működő Magyar Urbanisztikai Társaság célkitűzéseiről, és hangsúlyozta: most a szervezet által létrehozott Magyar Urbanisztikai Tudásközpont lépett be társult tagként a HuGBC szervezetébe. A szakember kiemelte a települési szintű energiagazdálkodás kérdését mint hiányterületet, de ezen kívül is számos együttmáködési lehetőségre mutatott rá a két szervezet között.

A 3. napirendi pont keretében Rácz Zoltán építészmérnök, az Egyesület nemrég belépett tagja kért szót, aki kiemelte: az egy főre jutó energiafogyasztás tekintetében Magyarország az európai átlag alatt van. Ennek javítására egy, az önkormányzatok felé tett ajánlás létrehozását javasolta, amelynek további kidolgozásával kapcsolatban egy workshop megtartását támogatta a tagság.

Forrás: http://hugbc.hu

<< Vissza a főoldalra