Established Member of the

HuGBC

Munkacsoportok

WELL munkacsoport


Célja:

  • A WELL minősítés népszerűsítése Magyarországon és az Egyesületen belül.
  • A magyarországi projektek számára a WELL minősítés elérhetőbbé tétele.
  • Tapasztalatok megosztása
  • WELL témájú webinariumok és szakmai ajánlások készítése

Munkacsoport vezető: Kurucz Regina - okl. építészmérnök, WELL AP tanácsadó

Oktatási munkacsoport


Célja:

  • A környezettudatos építéssel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése.
  • Együttműködési lehetőségek keresése felsőfokú oktatási intézményekkel és más szervezetekkel.
  • Képzési program összeállítása a témában.

Munkacsoport vezető: Szentesi Mária - műszaki és termékfejlesztési vezető Saint Gobain Hungary Kft., HuGBC alelnök

 

Klímavészhelyzet munkacsoport


Az épített környezet okozta klímaváltozás már nem egy távoli probléma, hanem az ENSZ  éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi jelentése szerint alig tíz évünk maradt arra, hogy a felmelegedést megállítsuk. Napjainkban, amikor a klímaváltozást kénytelenek vagyunk klímavészhelyzetté minősíteni, lassan már közhelynek számít, mégis megkerülhetetlen tény, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 60%-áért az építőipar felel, és épített környezetünk egyre inkább kiszolgáltatottabb a klímaváltozással kapcsolatos vészhelyzeteknek (hőhullámok, áradások, vízhiány stb.). Éghajlatváltozás elleni intézkedések, azt támogató nemzetközi és nemzeti politikák és minden érintett általi akciók szükségesek.

A világ számos országa, városa, egyetemek, civil szervezetek és 2019 novemberében az Európai Parlament is hirdetett klímavészhelyzetet és fogalmazott meg programokat, amelyek már több mint 800 millió embert érintenek. A legfontosabb kérdés, hogy a klímavészhelyzetet kihirdető szervezetek milyen tartalommal tudják megtölteni a kifejezést. Fontos, hogy ez ne csak egy kommunikációs eszköz legyen, hanem valódi cselekvéssel járjon.

A magyar állam még nem, de számos hazai város csatlakozott a mozgalomhoz azzal, hogy klímavészhelyzetet hirdetett vállalva, hogy a tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseiknél a klímaszempontok prioritást élveznek mind az éghajlatváltozást befolyásoló kibocsátások csökkentése (mitigáció) és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás (adaptáció) tekintetében. Jelenleg ezek a városok dolgoznak a megvalósítás eszközrendszerén.

Az építési ágazat magyarországi vezető szervezete, a HuGBC képes a cselekvésre és köteles reagálni a klímavészhelyzetre. Ennek lépéseként döntött úgy a HuGBC Elnöksége, hogy létrehozza a Klímavészhelyzet munkacsoportot.

A Munkacsoport célja

  • A klímavészhelyzet értékelése a magyarországi viszonylatban.
  • Mit tehet a HuGBC a vészhelyzet csökkentésében? Ajánlások megfogalmazása az építési ágazat cégei, tervezők, fejlesztők számára.
  • Ajánlások megfogalmazása a klímavészhelyzetet meghirdetett városok számára.

A Munkacsoport tagjai

Beleznay Éva, a HuGBC vezető fenntarthatósági tanácsadója, a munkacsoport vezetője
Márkus Péter, Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.
Németh Árpád András, Guardian Orosháza Kft.
Pölcz Csaba, Uponor Kft.
Tornóczky Mónika, ALUKÖNIGSTAHL Kft.

<< Vissza a főoldalra