Established Member of the

HuGBC

Building Life

Az európai Green Deal támogatása és végrehajtása érdekében a World Green Building Council (WorldGBC) kezdeményezésére a #BuildingLife kampány keretében 12 európai zöld építési szervezet fogott össze annak érdekében, hogy nemzeti dekarbonizációs ütemtervek kidolgozásával és végrehajtásával ösztönözzék az építőiparban az éghajlatvédelmi intézkedéseket. A kampány célja az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelése az építési és ingatlanszektorban Európa-szerte.

Erre azért van szükség, mert az építőiparnak tulajdonítható az energiafogyasztás mintegy 40 százaléka, a CO2-kibocsátás 36 százaléka, az összes kitermelt anyag 50 százaléka és az EU-ban keletkező hulladék 35 százaléka. A karbonsemleges Európa csak akkor érhető el, ha foglalkozunk ezekkel a kibocsátásokkal és a környezeti hatásaikkal.

A kampány középpontjában a nemzeti kormányokhoz és az Európai Bizottsághoz intézett felhívás áll, hogy támogassák azokat az ambiciózus szakpolitikákat, amelyek az épületek életciklus-alapú kibocsátásával foglalkoznak. Ez magában foglalja az épületek gyártási, szállítási, építési és élettartamuk végi szakaszának környezeti hatásait is, amelyeket gyakran beépített szén-dioxidnak nevezünk.

Magyarország jelenleg az ütemterv kidolgozásának folyamatában van, míg más országok az ütemtervek elkészültével azon dolgoznak, hogy a teljes ágazat átalakításához szükséges mértékben és ütemben megvalósítsák a kidolgozott ütemtervek rövid-, közép-távú céljait.

A HuGBC részvétele

A HuGBC a magyarországi ágazati dekarbonizációs ütemterv kidolgozását koordinálja. A folyamatba nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az érintett feleket széleskörűen bevonja konzultációkat folytatva a tagságán belül és kívül egyaránt. Szándékaink szerint az útitervvel egy olyan cselekvési terv készül, amely célokat és konkrét intézkedéseket fogalmaz meg az építőipar egyes szegmensei számára a dekarbonizált magyarországi épületállomány elérése érdekében.

Vegyen részt a folyamatban

A klímavédelem csak közös erővel lehet sikeres. Ezért kérjük a különböző érintetti csoportok képviselőit, hogy a projekt teljes időtartama alatt vegyenek részt a folyamatban, hogy együtt közelebb kerülhessünk a célhoz, az épületállomány szén-dioxid-mentesítéséhez. A vonatkozó részvételi lehetőségekről és időpontokról ezen az oldalon tájékozódhat.

Amennyiben támogatná a projektet vagy többet szeretne megtudni a részvételi lehetőségekről, vegye fel velünk a kapcsolatot a info@hugbc.hu címen.

További információk

A projektről további információkért látogasson el a World Green Building Council honlapjára.

A projekt megvalósítását az IKEA és Laudes Alapítványok támogatják.

Cikkek, letölthető anyagok

<< Vissza a főoldalra