Established Member of the

HuGBC

5 hívószó a legsürgetőbb piaci teendőkkel a jövő épületeiért

A Föld Napja alkalmából a HuGBC tagvállalatai megmutatják azokat a konkrét cselekvéseket, melyeket 2021-ben a legsürgetőbbnek ítélnek az épületek fenntarthatóságáért.
1

A HuGBC már a tavaly őszi Green Future Conference rendezvényén is azonnali cselekvésre buzdította az építési iparág szereplőit a klímaváltozás elleni küzdelemben. A jelenlegi járványhelyzet – minden gazdasági és egyéb negatív hatása ellenére – nem vonhatja el a figyelmet egy nagyobb, vészesen közelgő katasztrófáról. A HuGBC tagvállalatai – befolyásos piaci szereplőkként – feladatuknak tekintik, hogy élére álljanak a változásnak és katalizálják az átalakulást.

Az Egyesület öt hívószó alatt összegezte a legsürgetőbb feladatokat, melyek a legtöbb tagvállalat vállalásaiban szerepelnek és irányjelzőként szolgálhatnak mások számára is.

Karbonsemlegesség

Minden építőipari szereplő számára kiemelkedő cél. Egy-egy intézkedéssel, akcióval rövidebb távon is látványos eredmény érhető el a karbonlábnyom minimalizálása felé vezető úton. A megfelelő akcióterv elkészítése és végrehajtása természetesen alapvető feladat. Az építőanyag-gyártók többek között alternatív energiaforrások használatában, a csomagolás környezetbarát megoldásában vagy a végtermék megfelelő kalibrálásában látják a célravezető gyakorlatot. Megrendelői oldalról viszont meg kell teremteni az igényt olyan építőanyagok használatára, amelyek az épület bontása után sem terhelik a környezetet. Az építészirodák tervezői felelőssége, hogy az adott épülettel fenntartható környezet jöjjön létre.

Körforgásos szemlélet

A körforgásos gazdaság elveinek gyakorlati megvalósítása előbb-utóbb megkerülhetetlenné válik az épített környezetben is. A HuGBC tagok közül építésziroda, légtechnikai megoldásokat szállító cég és építőanyag-gyártó is van a már gyakorló vállalatok között. Akár egy épület is „újrahasznosítható” új funkcióval, bemutatóteremként is szolgálva a későbbiekben, és egy műszaki termék veszélyes összetevői is visszaforgathatók a hosszabb életciklusért. Nem beszélve arról, hogy még homlokzatburkolati rendszer is készülhet újrahasznosított alapanyagokból.

Üzleti partnerek és kollégák ösztönzése

A nyilatkozó vállalatok közül szintén sokan tekintenek legfontosabb feladatként arra, hogy saját példájukkal élen járva támogassák üzletfeleiket a felelősebb gondolkodásban, a tudatos választásban. Van építésziroda, ahol a fenntarthatósággal külön akciócsoport foglalkozik, és nemcsak a tervezési és anyaghasználati trendekkel vannak tisztában, de kutatásokat is végeznek és programokat is szerveznek. Egy projekt mérnökiroda a tervpályázatok kiíróit ösztönzi a digitális rendszerek használatára a papír helyett, példát mutatva az egész szektornak. Más cég saját termékei kisebb karbonlábnyomával kínál alternatívát az épületfűtésben.

Szemléletváltás felgyorsítása

A saját példa is kiváló szemléletalakító hatású, különösen prominens piaci szereplők esetében, de az Egyesület tagjai a tudásépítésben is aktívan részt vesznek, elősegítve a szektor transzformációját. A tagok maguk is aktívan szerveznek konferenciákat, workshopokat, tartanak tájékoztatókat vagy hoznak létre új online virtuális platformokat, hogy megmutassák pl. az egészségesebb épített környezetet. Persze szakértőként, kutatóként, előadóként a HuGBC rendezvényeken is képviselik az összeadódó hazai és nemzetközi tudást.

A fenntarthatóság különböző vetületeinek összehangolása

A HuGBC tagok konkrét vállalásai mind abba az irányba hatnak, hogy a fenntartható építés környezetileg, társadalmilag és gazdaságilag is megvalósuljon. Az innovatív tervezési folyamatok, a valós célok felállítása, a pénzügyi kockázatelemzés, az aktív cselekvés megfelelő módjának meghatározása, az ember és környezetének egészséges interakciója, a belsőépítészeti elemek fenntarthatósága mind kellenek ahhoz, hogy a klímacélokat elérjük, és ezért közösen, összedolgozva, egymást inspirálva tehet a szektor.

Kattintson bármelyik képre, és nézze meg a vállalásokat egyenként!

<< Vissza a főoldalra