Established Member of the

HuGBC

Átadták az ország első 100 lakásos passzívházát

2015. február 05., Sajtómegjelenés 2852 13. kerület 100 lakásos passzívház passzívház passzív társasház önkormányzati bérlakás nagy csaba

Január végén adták át az angyalföldi 100 lakásos passzív társasházat.
1

2015. január 27-én dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere a ház egyik lakójának átnyújtott kulcs átadásával avatta fel az úttörő-beruházásként épült 100 lakásos passzívházat. A 2,3 milliárd forintos, kizárólag önkormányzati költségből készült beruházást a programban jelentős mértékben közreműködő Miskolczy Imre, passzívház szakértő, Nagy Csaba az Archikon Kft. vezető tervezője és Tolnay Tibor a Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója méltatta.

Dr. Tóth József elmondta: korszerű, előrelátó gondolkodás eredménye az egyedülálló épület, amelyhez az önkormányzat megteremtette a forrást és megkereste azokat a partnereket, akik segítségével megvalósíthatta az elképzelését. A 100 lakásos ház már múlt év novemberére elkészült, bár a hatóságok az öt hónapos engedélyezési eljárással „sokat tettek érte”, hogy ne a tervezett időpontban lehessen átadni. Az önkormányzat nem akarta, hogy, az átadás a választási kampány része legyen, ezért most a lakók egy részének beköltözése után tartotta meg az ünnepséget.

A polgármester a kerület bérlakáspolitikájáról szólva megemlítette, hogy az önkormányzat által épített eddigi 490 és a most átadott 100 lakásos három tömbből álló épületegyüttessel annyi bérlakást adott át, amennyi összesen épült az országban. Az eredmény, hogy míg az önkormányzati bérlakások közül a szükséglakások és komfort nélküli lakások aránya 2/3 volt, addig mostanra az összkomfortos, komfortos és félkomfortos lakások aránya haladja meg a 70%-ot. Az elmúlt 20 esztendőben összesen 30 000 m2 bérlakást épített az önkormányzat, 10 milliárd forintot meghaladó összegben.

Miskolczy Imre, passzívház szakértő mérföldkőnek nevezte a ház elkészültét, elszántnak és elkötelezettnek jellemezte az önkormányzatot. A szigorú minősítési rendszer következtében a mostani ház energiafelhasználása a vártnál is kisebb, 84%-kal kevesebb, mint az átlagos házaké. Ezt követően átadta a ház falára felkerülő passzívházi nemzetközi tanúsítványt.

Nagy Csaba, az Archikon Kft. vezető tervezője elmondta, hogy azért volt számukra kihívás és nagy jelentőséggel bíró feladat a ház tervezése, mert nem csak abból állt a feladat, hogy a ház homlokzatát, magasságát, műszaki paramétereit kellett megtervezni, hanem a környezettudatosság üzenetét kellett a ház egészébe és valamennyi tervezési fázisába megjeleníteni, azok számára is, akik látják és azok számára is, akik lakják.

Tolnay Tibor elnök a Magyar Építő Zrt. vezérigazgatója a feladat energiahatékonysági programját emelte ki, örömmel állapította meg, hogy a szigorú elvárásnak is eleget tudtak tenni. Példaértékűnek nevezte a XIII. kerület döntését, elmondta, hogy szakmai körökben is jelentős elismerést váltott ki a beruházás. Reményét fejezte ki, hogy más önkormányzatok is követni fogják a jó példát.

Budapest XIII. kerületében az önkormányzat 2002 óta folytatja bérlakás programját. Eredményeként 10 helyszínen 490 lakás épült meg. A lépcsőzetes lakáshozjutás elvét alkalmazva ez több mint 1000 család lakhatását tette lehetővé.
Az önkormányzat vállalkozása úttörőnek számít a budapesti, a magyar, sőt kelet-európai lakáspiacon is. A beruházás teljes egészében önkormányzati finanszírozású, 2,3 milliárd forint összértékű beruházás. A megépült lakásokat az önkormányzat pályázat útján elnyerhető bérlakásként hasznosítja.

Elhelyezkedés
A telektömböt a Reitter Ferenc utca, Zsinór utca, Jász utca és a Fáy utca határolja.  
A tervezés első lépéseként a beépítés tisztázására vonatkozó városrendezési tanulmány készült, amelyet az épület vázlatterveivel együtt 2011. október 11-én a Tervtanács véleményezett és továbbtervezésre javasolt. Az önkormányzat által kijelölt négy telek beépítésével kapcsolatos követelmények tisztázására a tervezett 100 lakásos lakóépület elvi építési engedélyeztetési eljárás lefolytatásra került, majd a szükséges telekalakítást elvégezték.

Beépítési koncepció
Az épületegyüttest a nagy lakásszámból adódóan a tervezők a legkedvezőbb tájolás kialakítása miatt három épületrészre bontották. Az épületrészek egy belső udvart ölelnek körül, amelyen zöldfelület került kialakításra. A földszinten, az udvar alatt és a pinceszinten létesültek a parkolók.
A 4402 m2 nagyságú építési telken zártsorú beépítési móddal, 14,40 m építmény magassággal épült meg a három épületből álló épületegyüttes, amely mind a Jász utca felől és a Zsinór utca felől is rendelkezik személybejárattal.

A passzívház fogalma
A passzívház egy olyan komplex tervezői szemlélettel kialakított épületet jelent, amely megvalósításánál már a tervezés során olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek az épület hőveszteségét minimalizálják, az épület hőnyereségét maximalizálják, figyelembe veszik és hasznosítják a belső hőforrások energiáját. A tervezés alapvető eszköze és elengedhetetlen része a tervezés során több lépcsőben végzett PHPP számítás (passzívház tervező programcsomag), amelyet a Darmstadt Passivhaus Institut fejlesztett ki, és amellyel a különböző tájoláshoz, épülettömegekhez, alaprajzi variációkhoz és a különböző épületgépészeti megoldásokhoz kapcsolódó energetikai jellemzők tesztelhetők és optimális energiamérleg alakítható ki.

Általános kritérium a "Darmstadt Passivhaus Institut" általi minősítés megszerzéséhez, hogy a fajlagos éves összes primerenergia-szükséglet maximum 120 kWh (m2/év), az n50 légtömörségi nyomásteszt értéke maximum 0,6 1/h, a túlmelegedés gyakorisága maximum 10%, a fajlagos fűtési energiaigény nem lehet nagyobb 15 kWh/(m2/év)-nél, vagy a fűtési hőszükséglet nem lépheti túl a 10 W/m2 értéket.

Akadálymentesség
A telek síknak tekinthető, a tervezett földszinti padlóvonal megegyezik a Jász utcai csatlakozó terepszinttel. Bár az épület nem közhasználatú építmény, ennek ellenére az akadálymentes megközelíthetőség és használat előírásait teljesíti. Az épület biztonságos és akadálymentes megközelítése mind a földszinten, mind a mélygarázson át megoldott. Az épületen belüli közlekedők szélessége megfelelő méretű, a 2 db személyfelvonó akadálymentes használatra alkalmas módon lett kialakítva.

Zöldfelületek és közösségi terek
Az épületek az utcák vonalától 3-3 méterre visszahúzásra kerültek, így előkertek kialakítása vált lehetővé. Az épületek mögött, az oldalkertekben összefüggő parkosított zöldfelület kerültek kialakításra.
A Zsinór utcai épülettömb földszintjén, a főbejárat mellett, az oldalkerthez kapcsolódóan diszponibilis közösségi tér került kialakításra a lakóközösség számára.

A Passzívház műszaki jellemzői
Bérlakások száma: 100 db
Bruttó szintterület összesen: 12 367 m2
Szintek száma: pince + földszint + 4 emelet
A lakások elrendezése:
„A” tömb
29 db 60 m2-es lakás
Nappali + 2db. fél szobás + erkély

„B” tömb
40 db 48 m2-es lakás
Nappali + fél szobás + erkély

„C” tömb
31 db 41 m2-es garzon
Nappali + erkély

Passzív minősítés
A kitűzött cél megvalósítása érdekében az önkormányzat saját megrendelésében végeztette el a három épület légtömörség-mérését és a passzívminősítést.

Tulajdonos: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat
Lebonyolító: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.  
Tervező: Archi-Kon Kft. Nagy Csaba
Passzív szakértő: Miskolczy Energiaterv Kft. Miskolczy Imre
Kivitelező: Magyar Építő Zrt.
Beruházási célokmány összege: 2.783.194 E Ft. Ebből az építési munkák költsége összesen 2,3 Milliárd Ft.

Üzemeltetés és pályáztatás tapasztalatai, jövőbeni elképzelései

A Passzívház működése első két hónapjának tapasztalata
i
Hosszas várakozás után a Passzívház használatbavételi engedélyét 2014.11.07-én adta ki az illetékes hatóság.
Az első lakók így 2014.11.10-én kapták meg a ház és a lakások mindennapi használatához szükséges oktatást. A költözés 2014.11.11-én indult. A második beköltöző csoport 2014.11.17-én vett részt az oktatáson, majd birtokba vették a lakásokat.
A pályáztatás I. és II. fordulójában összesen 38 család pályázott sikeresen, és kötött lakásbérleti szerződést.
2014.12.17-én indult a lakások pályáztatásának III. fordulója. A lakások megtekintése 2015.01.13-én zajlott, melyen 30-50 fő jelent meg. A pályázat 2015.01.30-án, pénteken, zárul.
A lakók bruttó 1101 Ft/nm lakbért fizetnek havonta.
A Passzívházban egy ott lakó koordinátor látja el a napi üzemeltetési feladatokat és a rendszer folyamatos monitoringozását. A kiválasztott koordinátor a Passzívház üzemeltetéséhez szükséges kiegészítő tudásanyaghoz a felkészítést megkapta.
Az épület optimális üzemeltetéséhez feltétlenül szükséges, hogy a lakást, valamint a közös területeket a bérlők megfelelően használják. Ezért tartottak oktatást, továbbá a lakásbérleti szerződés melléklete a Házirend, valamint a Lakáshasználati útmutató, amelyek alkalmazása és betartása kötelező elvárás a bérlőkre nézve.
2014. november, december hónap mérései alapján a tapasztalat az, hogy a havi fűtési díj átlagosan 2336 Ft.- lakásonként, lakásnagyságtól függetlenül. Az átlagos melegvíz-fogyasztás 2,4 köbméter havonta, a vízmelegítési díj köbméterenként 1070 Ft.
 

Forrás: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat - sajtóközlemény

Forrás: http://budapest13.hu

<< Vissza a főoldalra