Established Member of the

HuGBC

BU2 mintavárosok 1. rész: Padova

A WorldGBC 8-részes sorozatban beszélget annak a 8 mintavárosnak a szakértőivel, akik a BUILD UPON2 - a világ legnagyobb épületfelújítási együttműködési projektjének résztvevői. Elsőként az olaszországi Padova szólal meg.
1

A több mint 2 évig tartó projekt keretében minden mintaváros - itthon Budaörs - a nemzeti zöldépítési szervezettel, a HuGBC-vel - dolgozik együtt egy úttörő épület-felújítási keretrendszer kidolgozásában és tesztelésében. A keret olyan mutatókat (indikátorok) tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az önkormányzatok számára az épület-felújítás különböző hatásainak és előnyeinek mérését és számszerűsítését. A fontos helyi adatok rögzítésével a városoknak lehetősége nyílik a legjobb gyakorlatok feltárására, amelyeket aztán aggregálva a nemzetpolitikai döntések számára is fontos információt adnak.

Az önkormányzati megközelítés kulcsfontosságú az Európai Bizottság Felújítási Hullámának (Renovation Wave) megvalósításában, amelynek célja 35 millió épület felújítása 2030-ig, valamint az EU Zöld Megállapodás (Green Deal) 2050-re szóló klímasemlegesség elképzelésének megvalósítása.

A Padova városáról szóló első cikkben a World Green Building Council (WorldGBC) Giovanni Vicentinivel, a helyi önkormányzat fenntarthatóságért felelős tisztviselőjével és Valentina Marinóval, a GBC Italia BUILD UPON2 projektmenedzserével készített interjút.

A beszélgetés alapján a felújítási munkálatok alábbi kihívásai és sikerei körvonalazódtak:

  • Padova történelmi épített környezete
  • Földrengések és áradások: a keretrendszer adaptációja a természeti katasztrófákra 
  • Az energiaszegénység kezelése Padovában
  • A BU2 keretrendszer beépítése a város klímatervébe

Giovanni Vicentini szerint a BU2 keretrendszer adatai fontosak voltak, amikor Padova meglévő energiahatékonysági politikájának sikerét értékelték. A projekt jól kapcsolódott az önkormányzat néhány más kezdeményezésében végzett munkához is. 

A sikeres tesztidőszak után a BU2 keretrendszer beépítésre kerül Padova Fenntartható Energia és Klíma Akciótervébe (SECAP), amelynek kidolgozása előrehaladott szakaszban van. A 2030-ra vonatkozó akcióterv egy része a város épületállományára vonatkozik, amelyre Vicentini szerint az önkormányzat 20 különböző intézkedést fog bevezetni. A BU2 keretrendszer-mutatói a város módszertanának alapját képezik majd az elkövetkező tíz évben, ezen intézkedések előre haladásának nyomon követését méri.

A teljes cikk angol nyelven itt olvasható.

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra