Established Member of the

HuGBC

Energiahatékony jelzálogcímke a zöldebb európai lakáspiacért

Miközben uniós szintű erőfeszítések folynak a szabályozási és a pénzpolitikai keretek újratervezésére az éghajlatváltozás kockázatának kezelésére és a fenntarthatóbb gazdaságra való áttérés támogatására, 11 ország 23 úttörő hitelintézete már adaptálta az energiahatékony jelzálogcímkét.
1

Az energiahatékony jelzálogcímke (EEML) egyértelmű és átlátható minőségi tanúsítvány a fogyasztók, a hitelezők és a befektetők számára. Zöld bevált gyakorlatokat valósít meg, átfogó ESG hitelportfólió-adatokat szolgáltat, és egy új piaci ökoszisztéma felé tereli a fogyasztókat, a hitelezőket és a befektetőket. Célja az energiahatékony épületek és az energiatakarékos felújítások számára kedvező és fenntartható finanszírozási megoldások biztosítása.

Köztudott, hogy az épületek felelősek az EU energiafogyasztásának 40%-áért, és hogy az EU épületállományának nagy része 2000 előtt épült. Azáltal, hogy az európai családoknak biztosítják az otthonuk energiahatékonyságának javításához szükséges finanszírozást - feltételezve, hogy minden európai háztartásnak átlagosan legalább 20 000 EUR-t kellene befektetnie ezekre a fejlesztésekre - középtávon biztosítani lehet az ingatlanok értékének növekedését, és a szabadon elkölthető jövedelem növekedését az energiaköltségek csökkenése révén.

Ugyanakkor az innováció és a fenntarthatóság ötvözésével, amelyek kulcsfontosságú lehetőségeket és kihívásokat jelentenek a jelzálogipar számára, az EEML hozzájárulhat a pozitív externáliák maximalizálásához az uniós polgárok és a gazdaság egésze számára, támogatva a munkahelyteremtést, elősegítve a társadalmi integrációt és az energiaszegénység elleni harcot.

Ezek a megfontolások még fontosabbak a jelenlegi járvánnyal a hátterében, mely felgyorsítja a változásokat, felerősíti a kihívásokat, és végső soron aláhúzza a pénzügyi és gazdasági ökoszisztéma felülvizsgálatának szükségességét.

A jelenlegi soha nem látott körülmények között az EEML konkrét bizonyítéka annak, hogy a jelzálogszektor elkötelezte magát amellett, hogy összefogjon és hosszú távú megoldásokat kínáljon az éghajlatváltozás kockázatainak kezelésére - mindenki javára.

Az EEML kezdeményezéshez csatlakozott hitelintézetek március 9-én találkoznak először, hogy megvitassák a következő lépéseket.

Forrás: http://energy-efficient-mortgage-label.org

<< Vissza a főoldalra