Established Member of the

HuGBC

Háromdimenziós függőkert, cseresznyefa-liget, 355 új fa: a Millenáris Széllkapu Park

Közép-Európa egyik legnagyobb pihenőparkja nyitott meg nemrég Budapesten a maga erdő-mező-tó hármasával és látványos design-napelemeivel, a rengeteg újonnan ültetett fáról és növényről nem is beszélve.
4

A Millenáris Széllkapu generáltervezői csapatát, azaz a TSPC iroda (HuGBC tag) építészeit Kádár Mihály és Könözsi Szilvia vezette.

Origami park 

Az egykori Ganz-gyár területén, a Margit körút, a Kis Rókus utca és a Mammut bevásárlóközpont által határolt területen a TSPC tervezőcsapata egy úgynevezett origami-parkot tervezett: a különböző karakterű parkrészeket strukturált és könnyen átjárható egységekben helyeztek el. A park leglátványosabb eleme a 350 tonnás acélvázra felfuttatott zöldfal, amely közlekedő és összekötő elemként, illetve pihenő és kilátópontként is funkcionál – ez egyébként Közép-Európa legnagyobb függőkertje. Az előnevelt futónövények (borostyán, clematis) különleges térélményt adnak, a fal színe az évszaktól függően változik.

A függőkert 4000 négyzetméter vertikális zöldfelülettel a park egyfajta kiterjesztése, amely teljes hosszában eltakarja a bevásárlóközpontot és átvezet a Millenáris park másik részébe. A park hármas egységre szerveződik: a buja, sűrű növényzet az erdők, a vadvirágos rész a magyar mezők, a két egység találkozásánál a 650 négyzetméter felületű tó az élővizek világát idézi. A park építészeti fókuszpontjába három látványos, egyedileg tervezett design-napelemet helyeztek el a TSPC mérnökei: ezek az építmények nemcsak árnyékot adnak, hanem bekapcsolódnak a park energiaellátásába is.

A park alatt 500 férőhelyes mélygarázs, elektromosautó-töltőállomás és kerékpártároló kapott helyet. A növényzet ide is bekúszik: a lejáró körüli látszóbeton elemeket változatos zöldfelület borítja. A park Margit körúti részén vízjátékot helyeztek el, a Kis Rókus utca felőli oldalon a már korábban átadott zsinóros játszótér található, illetve baba-mama szoba és vizesblokk is várja majd a látogatókat. A parkba két teraszos kávézóépületet is terveztek, az úttervezés és a közlekedési megoldások is a közösségi találkozópont-funkciót támogatták.

„Tervezőként a célunk az volt, hogy létrehozzunk egy modern parkot, amely funkciójában, formavilágában és bátorságában is a 21. századi városi ember közege lehet "– mondja Kádár Mihály, a TSPC tulajdonos-ügyvezetője. „Az elképzeléseink és a megrendelő kérésének sikeres találkozása valósulhatott meg a II. kerületben: azaz egy gazdag növényvilág létrehozása, a korábbi parkolóhelyek föld alá süllyesztése, a felszíni zöldfelület növelése és egy innovatív építészeti megfogalmazás."

Városi zöldfelület

Az erős támfalak lehetővé teszik, hogy egy zárt egység jöjjön létre: a parkban a hatástanulmányok szerint embermagasságban érezhető a szélcsatorna enyhe huzata, a jelentős zöldfelületarány-növekedés pedig pozitívan befolyásolja a levegő tisztaságát. A Millenáris körül eddig komoly gondot okozott a parkolás, a környező utcákban megszokott volt a parkolóhelyet kereső autók látványa: az ötszáz férőhelyes mélygarázs jelentősen javítja majd a parkolási helyzetet. Az ilyen léptékű városi zöldfelület-telepítés pszichológiai és biológiai hatással is bír: kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres parklátogatóknak csökkenhet a stressz-szintje és a zöld környezet jó hatással van a légzőszervi-betegséggel élők állapotára is. 

Könözsi Szilvia vezető tervező szerint „a nagyvárosi környezetben az építészet eszközeivel megvalósítható csend, a friss levegőfuvallat, az elvonulás és a változatos környezet megélésének lehetősége" voltak a legfontosabb tervezői szempontok, amikor a Millenáris Széllkapu Park tervein dolgoztak. „A park a terveink szerint a rekreáció, a feltöltődés helye és közösségi tér lesz: olyan pontja a városnak, amin öröm akár munkába menet átsétálni, akár hosszú órákat eltölteni."

A teljes cikk itt olvasható.

A képek forrása www.tspc.hu / Juhász Norbert és Hlinka Zsolt.

Forrás: http://epiteszforum.hu

<< Vissza a főoldalra