Established Member of the

HuGBC

Hogyan üzemeltessük épületeinket a koronavírus-járvány idején?

A COVID-19 világjárványra reagálva a REHVA - az európai fűtéssel, szellőzéssel és légkondicionálással (HVAC) foglalkozó egyesületek szövetsége – kiadott egy útmutatót arra vonatkozóan, hogy az épületgépészeti rendszerek elemeit hogyan lehet minél biztonságosabban működtetni a járvány alatt.
1

Bár nagyon sok közösségi-, illetve irodaépület kiürült a #maradjotthon felhívás hatására, az épületüzemeltetési javaslatok nem vesztik érvényüket akkor sem, amikor a járvány már lecsengő ágba kerül. 

Elsődlegesen a HVAC szakmában tevékenykedő szakembereknek és a létesítményüzemeltetőknek szánt hatoldalas dokumentum főként a kereskedelmi és középületek - irodák, iskolák, bevásárló központok, sportlétesítmények – üzemeltetőit célozza, ahol a fertőzött személyek csak alkalmilag  fordulnak meg. A kórházi és egészségügyi intézmények számára más szabályok érvényesek.
A REHVA-iránymutatásban először egy bevezető található a vírusok terjedésének módjáról. A dokumentum második fele egy sor nagyon hasznos javaslatot tartalmaz az épületek üzemeltetői számára, a beltéri környezetet érintő szennyeződés kockázatának csökkentése érdekében. Ezek közül kiemeltünk néhány fontos tanácsot:

Növelje a befúvás és elszívás légmennyiségét
- Hosszabb üzemeltetési idő ajánlott, a legjobb megoldás, ha a szellőzést a hét minden napján, 24 órán keresztül működtetik,
- A mosdók és a vizesblokkok szellőzését mindenképpen egész nap, a hét minden napján fenn kell tartani,
- Minél több külső levegő beáramlását szükséges biztosítani,
- Az egy főre jutó légmennyiség növelése javasolt, akár a bent tartózkodó alkalmazottak számának csökkentése révén is.

Ha nincs gépi szellőzés, akkor szellőztessen napjában többször
- gyakori ablaknyitás javasolt, még akkor is, ha ezzel több hűvös levegő áramlik be és hőkomfort romlik,
- fontos a keresztlégáramlás biztosítása is, az alapos átszellőztetés érdekében.

A REHVA-iránymutatás leszögezi, hogy a párásítás és a légkondicionálás gyakorlatilag nem befolyásolja a vírus terjedését. Más vírusoktól eltérően a SARS-CoV-2, a Covid-19 betegséget okozó vírus ellenáll a környezeti változásoknak, és csak 80% feletti relatív páratartalomra és 30°C feletti hőmérsékletre érzékeny – ez természetesen az épületekben nem alkalmazható.

A hővisszanyerő elemek biztonságos használata
- Forgódobos hővisszanyerőket - beleértve az entalpia rotorokat - ajánlott ideiglenesen kikapcsolni, 
- Ha átszivárgás lehetséges a hővisszanyerő szekciókban, akkor a nyomást úgy kell beállítani, hogy az elszívó oldalon mindig nagyobb nyomás jöjjön létre, mint a befúvó oldalon. A by-pass zsalukat is jól felhasználhatjuk ennek beállításához.

Ne használjunk recirkulációt (visszakeverést)
 - Az elszívó ágban levő vírusrészecskék visszaáramolhatnak az épületbe, ezért a visszakeverő zsalukat zárjuk le. Mégha ez problémát is okoz a hűtési vagy fűtési teljesítmény vonatkozásában, akkor is szükséges lépés, mert a fertőződés megelőzése fontosabb, mint a hőkomfort garantálása.
- A fan-coil berendezéseket szintén kapcsoljuk le, hiszen az állandó visszakeverés a fertőzés elterjedését segítené.

A légcsatorna tisztításának nincs gyakorlati hatása, a vírusrészecskék annyira kicsik, hogy nem ülepednek ki a nagy sebességgel mozgó levegőből a légcsatornák falára, így ez nem okoz problémát.

A friss levegő oldali szűrők cseréje nem szükséges 
- A koronavírus-részecske mérete 80–160 nm-es (PM0.1), kisebb mint az általában használatos befúvó oldali finom szűrők mérete (65–90% a PM1 ~ F7). 
- A koronavírus-részecskék összetapadhatnak nagyobb részecskékkel (pl. por), amelyeket már a normál szűrők is megfognak.
- A szűrőcsere szempontjából normál karbantartási eljárások alkalmazhatók, ha a szűrők az előírt végnyomást vagy időkorlátot túllépik.
- Az eltömődött szűrők önmagukban nem jelentenek szennyező forrást, de mivel csökkentik a friss levegő lehetséges beáramlását, ezért negatív hatással lehetnek a beltéri szennyeződésre.

A helyiség légtisztítók hasznosak lehetnek 
- De csak akkor, ha legalább HEPA szűrőhatékonysággal rendelkeznek,
- Az elektrosztatikus szűrési elveket használó eszközök is jól működhetnek (ezek nem azonosak a szobai ionizátorokkal).

Szerző: Daikin Hungary Kft, HuGBC tagjelölt
 

Letölthető dokumentumok:

Forrás: http://daikin.hu

<< Vissza a főoldalra