Established Member of the

HuGBC

Már közel 30 000 épület minősítetten nettó nulla karbonkibocsátású a világon

A World Green Building Council 2019-ben elindított globális programja, az Advancing Net Zero (ANZ) az épített környezetünk karbonmentességét célozza 2050-ig. A 2022-es státuszjelentés átfogó képet nyújt az eredményekről és az egész éves, több területen megtett lépésekről.
1

A program része egy, a nettó nulla karbonkibocsátású épületekre vonatkozó kötelezettségvállalás (Net Zero Carbon Buildings Commitment), melyhez kapcsolódóan jelenleg 135 vállalkozás, 28 város és 6 állam és régió közel 20 000 ingatlan dekarbonizációját vállalta. Ezek kibocsátása összesen 7,2 millió tonna CO2e évente. A jelentés beszámol a kötelezettségvállalás aláíróinak példaértékű intézkedéseiről, akik saját projektjeik által a piac átalakítását szorgalmazzák.

A fentieknek is köszönhető, hogy a tavalyi évhez képest 35-szörösére nőtt a nettó nulla kabonkibocsátásúként minősített épületek száma, mely jelenleg 29 635 a világon.

Európában májusra sikerült elkészíteni egy Európai Unió szintű szakpolitikai útitervet a #BuildingLife nemzetközi projekt keretében, amely az épületek és az építési folyamatok teljes életciklusra vonatkozó dekarbonizációjának felgyorsításával foglalkozik. Az anyag javaslatcsomag az uniós politikai döntéshozók számára mind az épületek üzemeltetéséből, mind pedig az anyagokból és az építési folyamatból származó karbonkibocsátások együttes hatására vonatkozóan.

Az EU útiterv mellett 15 nemzeti zöldépítési szervezet (GBC) is vállalta, hogy elkészíti az adott ország épített környezetére vonatkozó javaslatát, melyek közül 11-et már publikáltak, 4 pedig fejlesztés alatt áll.

A riportban megjelennek az Advancing Net Zero programot támogató vállalati partnerek iparági tapasztalatai is, melyek a különböző ágazati érdekelt felek eltérő perspektíváit képviselik a nettó nulla előtti akadályok leküzdésében, különös tekintettel a felújításokra. Példaként bemutatásra kerül egy 1990-es évekbeli londoni irodaház felújítása, mely három piaci szereplő összefogásának eredményeként valósult meg. A karbonmentesítés alapjául a körforgásos szemlélet szolgált, melynek eredménye egy rendkívül energiahatékony épület lett, maximalizálva a beépült karbon csökkentését.

A riport nem lenne teljes, ha nem térne ki a World Green Building Council hálózatához tartozó GBC-k tevékenységeire. A feljebb említett 15 nemzeti dekarbonizációs útiterv mellett az elmúlt 12 hónap eredményei is helyett kaptak: a nemzeti szervezetek 3 160 iparági szakembert képeztek és akkreditáltak „nettó nulla” szakértőként, valamint 6 638 esemény, webinárium és tréningalkalom valósult meg. Három szervezet részletesebben be is mutatja a nettó nulla épületekkel kapcsolatban végzett munkáját.

A jelentés előre is tekint: a 2050-es célkitűzés mentén foglalkozik a COP27 csúcstalálkozó lehetőségeivel, illetve felvázolja a nettó nulla épületek helyzetét az afrikai régióban.

„Az Advancing Net Zero globális programunk a nettó nulla karbonkibocsátású épített környezettel kapcsolatos munkánk kulcsa. Küldetése, hogy megemelje a lécet az iparági éghajlat-politikai intézkedések számára. A programban részt vevő 30 zöldépítési szervezetünk, a partnerek és a kötelezettségvállalás aláíróinak úttörő munkája mellett helyi akciókkal globális hatást érünk el. Építve a tavalyi lendületre, és az idei egyiptomi COP27-re összepontosítva továbbra is erősítjük az együttműködést a piaci szereplőkkel és a nemzeti kormányokkal. A célunk, hogy felgyorsítsuk a fenntartható épített környezet megteremtését szerte a világon” – mondta el a jelentés kapcsán Cristina Gamboa, a World Green Building Council vezérigazgatója.

A jelentés animált formában megtekinthető itt.

<< Vissza a főoldalra