Established Member of the

HuGBC

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink?

Az energiaárak elszabadultak. Eddig volt tartható a rezsicsökkentés. Most a rezsicsökkentés csökkentése van soron. De hogyan lépjünk, mivel fűtsünk, ha jön a hideg? Gáz, áram, fa? Mekkora költségből tudunk előállítani 1 kWh hőenergiát? Ha tényleg utánaszámolunk, egyáltalán nem mindegy, mivel fogunk fűteni. Hogy mi lehet a jó megoldás, arról Pál Péter (HuGBC tag), energetikai szakembert kérdeztük.
1

Véget ért Magyarországon az a nagyon kedvező helyzet, hogy az energiaárak nem követik a piaci változásokat és ezáltal az áremelkedés hatását nem kell megfizetnünk. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk 2022. augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz az egyetemes szolgáltatásba regisztrált mérőóránként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást, az efeletti fogyasztásra pedig úgynevezett „lakossági piaci ár” lesz érvényes. Ez az ár villamos áram esetében 70,1 Ft/kWh, míg gáz esetében 747 Ft/m3 lesz.

"Elöször meg kell értenünk az alapokat, hogy milyen energiaforrásból milyen hatékonysággal és mekkora költségen tudunk hőenergiát előállítani. Én most alapvetően azoknak fogok javaslatot tenni, akiknek a gáz és a villamos áram között kell, vagy tudnak választani. 1 kWh áram túlfogyasztás 70 forintba fog nekünk kerülni, míg 1 kWh hőenergia túlfogyasztása gáz esetében 75 forintba fog kerülni. Eddig a villamos áram háromszor drágább volt, mint a gáz. Most körülbelül egyforma az áruk. Ennek az árazásnak egyértelmű az üzenete. Bár első ránézésre majdnem egyforma lesz a gáz és az áram túlfogyasztás költsége, mégis azt mondom, minimalizálni kell a gázfogyasztásunkat." - mondta el Pál Péter.

Hogyan szabadulhatunk meg a gázfüggőségtől? Mi a leghatékonyabb megoldás?

"Mivel 1 kWh hőenergiából gáz esetében az épületben maximum 80% hasznosul, már itt veszítünk 20%-ot a villamos árammal szemben, mert egy része füstgáz formájában távozik a kéményen, a másik részét rendszerhatékonytalanság formájában veszítjük el. Így valójában a 75 forintos gáz árából rögtön több mint 100 forint lesz. 1 kWh villamosárammal viszont 1 kWh hőenergiát tudunk előállítani, így itt ezzel a veszteséggel nem kell számolnunk, legyen szó elektromos radiátorról, fűtőpanelról, elektromos kandallóról, elektromos fűtőszálról a padlóban vagy a mennyezetben."

"Ha a gázfűtést részben kiváltjuk ezekkel az elektromos fűtőeszközökkel akkor már valamennyit tudunk spórolni, de van egy ennél is hatékonyabb megoldás, a hőszivattyú. A hőszivattyús megoldás sajátossága, hogy 1 kWh villamosáramból 1 kWh hőenergiát ad és a külső környezetből még hozzátesz 3-4 kWh-nyi hőenergiát. Így érünk el összesen 4-5 kWh-nyi hasznos fűtési energiát. Tehát 1 kWh villamos áram 70 forintos megvásárlásával 4-5 kWh-nyi hőenergiát állítunk elő, így a valós energiaköltségünk kb. 17 forintra csökken kWh-nként. Ráadásul, ha a berendezés hatásfoka megengedi a H tarifa igénylését, akkor 1 kWh óra villamos áram 23 forintba fog kerülni, és a belőle előállított hőenergia ára csupán 5,7 Ft/kWh lesz."

"Ha jól matekozunk, akkor 1 kWh hőenergia gázból több mint 100 forintba kerül, míg villamos árammal hőszivattyús megoldással, ennek a töredékébe kb. 17 forintba kerül H tarifa nélkül, míg H tarifával csupán 5,7 forintba kerül. Ennek eléréséhez sem kell azonban rögtön szétbontani az egész házat, nem kell mindent lecserélni a lakásunkban, házunkban. A split klíma ugyanis egy hőszivattyú. Tehát ha olyan split klímánk van, vagy olyat szereltetünk be, amely tud fűteni is, akkor télen ez kiválthatja a gázfűtést a legtöbb helyiségben. Csak azokat a területeket kell gázzal fűteni, ahová nem ér el a split klíma hatása. Így már jelentősen tudjuk a gázfogyasztást csökkenteni, hogy ne lépjük át a meghatározott havi korlátot. Az olcsóbb árammal fűtünk a drágább gáz helyett." - hangsúlyozta a szakértő.

A cikk a Net Média Zrt. tulajdona, mely itt olvasható teljes terjedelemben.

 

 

Forrás: http://portfolio.hu

<< Vissza a főoldalra