Kérjük itt adja meg a belépéshez szükséges adatokat. A regisztrációhoz vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal.
Kérjük itt adja meg a belépéshez szükséges adatokat. A regisztrációhoz vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal.
Kérjük, itt adja meg a belépéshez szükséges adatokat. A regisztrációhoz vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal.
A geotermikus energia, vagyis a bolygónk mélyéből áramló belső hő, számos lehetőséget rejt a hatékony és fenntartható élelmiszer előállítás és –termelés számára a fejlődő országokban, állapította meg a FAO most megjelent tanulmánya.
Egyes fejlődő országokban a szüret után a termények felét nem dolgozzák fel, részben a megfizethető energiaforrások szűkössége miatt, olvasható a FAO „A geotermikus energia használatának lehetőségei az élelmiszeriparban és mezőgazdaságban” című tanulmányában. Emiatt a hőenergia használata, például aszaláshoz, pasztörizáláshoz és sterilizáláshoz, különösen érdekes lehet ezen országokban, ahol az élelmiszer-feldolgozás mértékének növelése az élelmezésbiztonságot is javítaná.
Bizonyos élelmiszerek, mint a halak vagy zöldségek, a szárítás vagy aszalás révén egész évben, még aszály idején is, elérhetővé válnának. A jelentés ezen túl is említ lehetőséget a geotermikus energia felhasználására. Megoldható általa az üvegházak, a talaj vagy épp halgazdaságokban a víz fűtése is. (Egy fiatal magyar gazda megoldása Brüsszelben is sikert aratott.)
Azon országok közé, ahol a körülmények adottak lennének a hőenergia hasznosítására, tartoznak a csendes-óceáni ún. Tűzgyűrű (angol nevén Ring of Fire) mentén található országok, többek között Mexikó, Indonézia, a Fülöp-szigetek és több dél-amerikai állam is. De említhetnénk akár Etiópiát és a kenyai Nagy-hasadékvölgyet, illetve Közép- és Kelet-Európa egyes országait, Magyarországot, Romániát, Macedóniát.
További részletek a Piac & Profit cikkében.
Forrás: http://piacesprofit.hu