Established Member of the

HuGBC

ZöldPortré: Bemutatkozik a Pannon Építőműhely Kft.

2014. május 08., Hazai hír 4989

Következő interjúalanyunk a február óta tagsággal rendelkező magyar tulajdonú mérnökiroda.
1

A Pannon Építőműhely Kft. energetikai tanácsadással foglalkozó mérnökiroda. A magyar tulajdonú cég szakemberei koncepció szinten tesznek javaslatokat rendszerhasználati szempontokra, teljeskörű energetikai tanácsadást szolgáltatva ügyfeleik részére, amelynek keretében részletes műszaki felmérésen alapuló energetikai koncepciót és energetikai tanúsítványt készítenek. Ügyfeleik között megtalálhatók intézmények, vállalatok és önkormányzatok is. Saját mérőműszereik lehetővé teszik, hogy hőkamerás vizsgálat és egyéb műszeres diagnosztika segítségével biztosítsák az objektív elemzést. Kérdéseinkre Lengyel Kristóf, a cég energetikai üzletágának igazgatója válaszolt.

HuGBC: Honnan értesültek először az Egyesület munkájáról, miért érezte vonzó lehetőségnek a belépést?

Lengyel Kristóf: A környezettudatosság terén az energetika a szakterületünk, amely nagyban kapcsolódik a szervezet munkájához. Már korábban is sok közös tevékenységi pontot találtunk a korszerű energetikai ismeretek megismertetésében végzett tájékoztató tevékenységünkön túl is, nem volt kérdés tehát a belépés. 

Több olyan szakemberrel dolgozunk együtt, akik már a szervezet tagjai. Ezek a szakemberek már tudatosan keresik azokat az energiatudatos megoldásokat, amelyekkel mi rendelkezünk az energiamenedzsment területén szerzett évtizedes tapasztalataink révén.

HuGBC: Milyen korábbi tapasztalataikat érzi a leginkább kamatoztathatónak az Egyesületben?

Lengyel Kristóf: A Pannon Építőműhely Kft. energetikai üzletága az ügyfeleinek az energiapiacon és energetikai üzemeltetés terén azonosított problémái és igényei azonosítását követően jött létre. Alapvetően az a célunk, hogy a vállalati, az intézményi és általánosságban létesítményekért felelős ügyfeleinket mérnöki energetikai tanácsadással támogassuk a költség- és környezettudatos üzemeltetés elérésében. Komplex szolgáltatásaink az optimális energiabeszerzéstől kezdve a fejlesztési koncepció kidolgozásán át a megvalósítás támogatásáig terjednek, mindvégig mérnöki és gazdasági számításokkal segítve a tulajdonosi döntéseket. 

Alapjában véve mindig jelentős mennyiségű civil tevékenységet vállaltunk fel, így több tagsággal rendelkezünk különféle szervezetekben. A Pannon Építőműhely Kft. alapító tagja pl. az ECOS - Első Magyar Megtakarítási Egyesületnek is. 

Ismeretterjesztő tevékenységünk részeként saját rovattal rendelkezünk az ismert iroda.hu oldalon, ahol a műszaki és energetikai szakemberek problémáival és azok lehetséges megoldásaival foglalkozunk cikkeinkben annak érdekében, hogy e kör munkáját hatékonyan tudjuk támogatni.

Több száz energetikai koncepciót készítettünk országszerte, ennek során megtaláltuk ügyfeleink számára azokat a költséghatékony, környezettudatos, energetikai megoldásokat, amelyek elősegítették további innovatív, korszerű fejlesztések létrejöttét. 

Legnépszerűbb szolgáltatásaink közé tartozik az energetikai koncepció, amely arra ad lehetőséget, hogy az azonnali és/vagy legkedvezőbb megtérülési idejű fejlesztések feltárásra kerüljenek.

Ezen túlmutatóan a tulajdonosi és üzemeltetői állandó jelenlétet és kontrollt biztosító Energiakontroll Rendszerünk telepítése az épületautomatizálás révén a folyamatos, valós idejű adatkinyerést, azok online elérését és a beavatkozás lehetőségét biztosítja. Célunk, hogy a rendszer kiépítésének fedezetét megtakarításból tudjuk ügyfeleink részére biztosítani, előzetes vizsgálatok alapján. Foglalkozunk továbbá nemzetközi minősítési rendszerekkel (BREEAM, LEED), valamint épületdiagnosztikai szolgáltatásaink is keresettek ügyfeleink körében.

HuGBC: Mi a fő célkitűzésük az egyesületi tagsággal? Hogyan tudnak részt venni a közös munkában?

Lengyel Kristóf: A 21. század kihívásainak megfelelő fejlődés elérése csak hatékony közös munka révén lehetséges, ehhez pedig innovatív szellemiségű partnerekre, együttgondolkodásra van szükség. Projektekben és nem cégekben érdemes gondolkodni. Tulajdonképpen ennek a szellemiségnek megfelelő háttér biztosítását várjuk el az egyesülettől is.

A Pannon Építőműhely Kft. tevékenységéből adódóan nagyfokú elkötelezettséget vállal környezetünk védelme, a fosszilis energia felhasználás radikálisan csökkentése, ezáltal a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Energetikai tanácsadó tevékenységünk során a környezettudatos gondolkozásmódot, az épületek által felhasznált energiamennyiség csökkentését, energiatakarékos technológiák bevezetését helyezzük előtérbe, foglalkozunk a megújuló energiák felhasználási lehetőségeinek felkutatásával. A szervezet környezettudatosság iránti törekvéseit a felhalmozott tapasztalatok alapján konkrétan szakmai anyagokkal, előadásokkal, oktató prezentációkkal tudjuk támogatni. 

HuGBC: Milyen területen érzi a legnagyobb hiányosságot a hazai fenntartható építés terén?

Lengyel Kristóf: A tervezés során az energiakontroll sokkal nagyobb integrációjára lenne szükség a valós fenntarthatóság érdekében. Például egy épület tervezése során a bekerülési költség számítása mellett az egyik legfontosabb tényező a jövőbeli fenntartási költségek meghatározása, illetve azok minimalizálása. Egy irodaépület életciklusát tekintve az összköltség 20%-át a beruházási költségek, 80% -át az épület fenntartásra fordított kiadások összege teszi ki. Ezen tény miatt kiemelt fontosságú - már a tervezés során is - az épület üzemeltetési költségeinek figyelembe vétele. Az általunk kifejlesztett Energiatudatos Irodaház Program megfelelő támogatást nyújt az épület energetikai kontrolljára. Segítségével az épület üzemeltetése során a fogyasztási, hőmérséklet- és közmű-adatok valós idejű gyűjtése valósul meg. Ennek az online adatgyűjtő rendszernek az alapja a stratégiai szintű mérési pontok kijelölése. Egy energiatudatos irodaház esetében (ahol akár a százat is meghaladhatja a mérési pontok száma) valamennyi mérési pont adatainak 15 perces időközönkénti mérése valósul meg, így sokkal részletesebb adatok segíthetik a költségcsökkentésre irányuló döntések meghozatalát. (Erről bővebb információt a www.pannonmuhely.hu weboldalon találnak az érdeklődők.)

HuGBC: Milyennek szeretné látni a fenntartható építés helyzetét 20 év múlva? 

Lengyel Kristóf: Óriási szükség van arra, hogy a környezettudatos tanácsadással és termékekkel foglalkozó szakemberek tudása automatikusa beépítésre kerüljön a tervezési folyamatokba, és ezeknek a szakembereknek lehetősége legyen tudásuk átadására. Ez mindenkinek az érdeke, elvégre a 21. században kívánunk élni és alkotni!

Korábbi ZöldPortréink itt olvashatók:

ZöldPortré: bemutatkozik Portik Adorján

ZöldPortré: bemutatkozik Rácz  Zoltán 

Forrás: http://hugbc.hu

<< Vissza a főoldalra