Established Member of the

HuGBC

Advancing Net Zero

A Párizsi Klímamegállapodás céljaihoz illeszkedően az építési szektor karbonlábnyomának is nullára kell csökkennie 2050-re. Ennek megfelelően az építőiparban és az ingatlanszektorban is világszerte egyre nagyobb figyelem irányul az épületek dekarbonizációjára, vagyis a zéró karbon, avagy szén-dioxid-kibocsátásmentes épületekre. Megfigyelhető a szabályozási követelmények és a piaci kereslet változása is, amelyek mind a zéró karbon épületek iránti igény növekedésével járnak. Az átállás rendszerszintű megközelítést, és számos érdekelt fél összehangolt együttműködését kívánja egyértelmű és konzisztens elvek, kritériumok mentén.

Ennek érdekében a World Green Building Council (WorldGBC) elindította az Advancing Net Zero (ANZ) globális programját, amely a karbonmentes épületek megvalósítását tűzte ki célul 2050-ig az épületek teljes életciklusára vonatkozóan. A szervezet e cél teljesítését olyan eszközök, módszerek fejlesztésével kívánja elérni, amelyek a szektor piaci szereplői és a szabályozói döntéshozók elköteleződését növelik saját tevékenységük és épületállományuk tekintetében.

A HuGBC a World Green Building Council teljes jogú tagjaként 2022 őszén csatlakozott hivatalosan a programhoz, és 2023-ban kezdte meg annak hazai megvalósítását, hogy támogassa és felgyorsítsa a magyarországi nettó zéró célok elérését, és elősegítse a hazai építésgazdasági szereplők kibocsátáscsökkentését.

 

A programnak alapvetően 2 pillére van:

 

1. Az iparági elköteleződés növelése: a cél, hogy a vállalatok rendelkezzenek dekarbonizációs útitervvel, mely rövid és hosszú távú akcióterveket tartalmaz az épületállományuk karbonkibocsátásnak csökkentésére. Az építőipari és ingatlanágazat érdekelt feleit - beleértve az ingatlanfejlesztőket, építészeket, kivitelezőket, anyaggyártókat, létesítménygazdálkodókat, tanácsadókat - megszólítva, célunk, hogy a leginnovatívabb vállalatokat bevonjuk, hogy korai alkalmazókká váljanak és erre másokat is inspiráljanak a teljes értékláncra vonatkozóan.

Az elmúlt években számos építésgazdasági szereplő kötelezte el magát amellett, hogy a portfóliójukból származó kibocsátást nettó nullára csökkenti. A program keretében lehetőség van a WorldGBC Nettó Nulla Szén-dioxid-kibocsátású Épületek Kötelezettségvállalásához (Net Zero Carbon Buildings Commitment) való csatlakozásra, mely az épített környezet karbonmentesítését célul tűző, a folyamat élén álló szervezetek számára kidolgozott rendszer. A csatlakozók ennek érdekében köteleződnek el és tesznek lépéseket saját üzleti tevékenységükön keresztül. 

1.1. Zéró Karbon Ajánlás: Az iparági egyeztetés első lépésként egyesületünk Zéró Karbon Ajánlás címen készített átfogó cselekvési tervet, a magyar építésgazdaság számára kontextusba helyezi a nemzetközi szakmai tudásanyagot és gyakorlatokat amely kiváló alapot nyújt a szakmai egyeztetések és a hazai nettó zéró karbon útvonal kialakításához.

1.2. Iparági egyeztetés: Az elköteleződés megalapozására felmérjük a hazai ágazati helyzetet a zéró karbon épületekről való tudás, akadályozó, ösztönző tényezők és képzési igények tekintetében kérdőívekkel, mélyinterjúkkal, fókuszcsoportos műhelymunkákkal és kerekasztal beszélgetésekkel.

 

2. Tudásmegosztó, szemléletformáló programok: képzési programot (vállalati tréningeket, illetve egyetemi oktatási tevékenységünkbe illeszkedő oktatási segédanyagokat) dolgozunk ki, valamint szemléletformáló, tudásmegosztó eseményeket valósítunk meg. Célunk a legjobb gyakorlatok megosztása saját, illetve partnereink eseményein keresztül.

A HuGBC ANZ programja egy újabb lehetőség az építőipari piac összes szereplőre számára, egy fenntartható épített környezet megvalósítására, közös szakmai párbeszédre és cselekvésre mindannyiunk közös jövőjét formáló kérdésekben. A program 2023-as tevékenységeit a European Climate Fund támogatja.

Cikkek, letölthető anyagok

<< Vissza a főoldalra