Established Member of the

HuGBC

BUILD UPON2

                                                      

A BUILD UPON a világ legnagyobb, épületfelújítással foglalkozó együttműködési projektje, amelyet a World Green Building Council és 13 európai zöld építés egyesület valósított meg 2015-17-ben.

A résztvevő országokban épületfelújítási stratégiákat dolgoztak ki, amelyek kulcsfontosságúak Európa energiafelhasználásának csökkentése és az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése szempontjából.

A 2017-ben sikeresen lezárult BUILD UPON projekt 2019. június 1-jétől folytatódik BUILD UPON2 (BUILD UPON a négyzeten) néven, immár erősebben a felújítási stratégiák megvalósításra koncentrálva. Ehhez elengedhetetlen az önkormányzatok szerepvállalása, akik helyi szinten tudnák az épületfelújításokat ösztönözni. A BUILD UPON2 projekt célja az energiahatékony-felújítások számának növelése azáltal, hogy együttműködik a helyi és regionális önkormányzatokkal és biztosítja számukra a szükséges tudást, kompetenciákat, eljárásokat a nemzeti felújítási stratégiák megvalósításához és nyomon követéséhez.

Az Épületek Energiateljesítményéről szóló irányelv (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) előírja a tagállamok számára, hogy olyan nemzeti felújítási stratégiákat dolgozzanak ki, amelyek 2050-re elérik a majdnem teljesen dekarbonizált (szén-dioxid-mentes) épületállományt. A tagállamok nem lesznek képesek ezeket az ambíciózus célokat megvalósítani, ha hiányzik a magasabb szintű együttműködés a helyi, regionális és a nemzeti kormányok között. A kormányzat különböző szintjeivel való együttműködés révén a projekt biztosítja, hogy a köztisztviselők rendelkezzenek a szükséges kompetenciákkal és összehangolja a Polgármesterek Szövetsége által elfogadott Fenntartható Energia és Klíma Akcióterveket (SECAP) a nemzeti stratégiákkal.

A projekt végrehajtásának magas színvonalát a konzorcium tagjai biztosítják, ami az alábbi szervezetekből áll:

- 8 európai Green Building Council (Zöld Építés Egyesület), köztük a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) is

- Éghajlatvédelmi Szövetség (Climate Alliance), amely aktív partner a Polgármesterek Szövetségében

- Building Performance Institute Europe (BPIE), tudásközpont

- 8 európai város, köztük Budaörs

A városok elsősorban a felújítási hatások keretrendszerének (renovation impact framework) kifejlesztésében és tesztelésében vállalnának fontos szerepet. A kidolgozott mutatókat helyi szinten érdemes kipróbálni, ellenőrizni, hogy jól használható indikátorokat kapjunk a folyamat végén. Ehhez nélkülözhetetlen egy-egy város aktív részvétele, hozzájárulása.

Az önkormányzatok a projektben való részvétel által fel tudnának készülni a közelgő uniós jogszabályokra, együttműködnének és tanulnának más európai városoktól, kifejeznék elkötelezettségüket a klímaváltozás ellen és olyan útmutatások, jó gyakorlatok bevezetését tudnák megvalósítani, amelyek jelentősen ösztönöznék az épületfelújítási kezdeményezéseket.

Az épületfelújítások ösztönzése sokkal több előnnyel jár, mint az energiahatékonyság elérése. A felújítási tevékenységek növekedése pozitív hatással van a városi megújulásra, a levegőminőségre, a városi klímaalkalmazkodásra, a lakók és a szomszédság egészségére, jóllétére, munkateljesítményére, az energiaszegénység csökkentésére és a munkahelyteremtésre egyaránt.

 A projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatásával valósul meg,
 a No 840926 számú támogatási szerződés alatt.

Cikkek, rendezvények, letölthető anyagok

<< Vissza a főoldalra