Established Member of the

HuGBC

Több mint lakóház

Zugló győztes projektje az Urban Innovatív Actions pályázaton. Az Urban Innovative Actions (UIA) program keretén belül Zugló Önkormányzata egy innovatív, fenntartható, önkormányzati bérlakásokat tartalmazó ház (E-Co Housing) építésére nyert pályázatot. A támogatás mértéke 4,5 millió euró (közel 1,5 milliárd forint). A nyolc partner között a HuGBC kommunikációs és PR feladatokat lát el, valamint a digitális kommunikáció munkaprogram vezetője lesz a következő három évben. 

Eco-Housing Zugló

A PÁLYÁZATI PROGRAM

Az Urban Innovative Actions (UIA) program az Európai Bizottság új, kísérleti kezdeményezése a 2014-2020-as időszakban. Az UIA célja, hogy erőforrásokat kínáljon európai városok számára újszerű, innovatív megoldások tesztelésére. A programra az 50.000 főnél népesebb európai városok jelentkezhetnek.

“Az UIA kezdeményezés fő célja teret és erőforrásokat biztosítani az európai önkormányzatoknak arra, hogy az egymással kapcsolatban lévő kihívások merész és eddig be nem bizonyított megoldásait teszteljék, és azzal kísérletezzenek, hogy ezek az ötletek hogyan állják meg a helyüket a valós, összetett környezetben. A támogatott projekteknek innovatívnak és jó minőségűnek kell lenniük, a főbb érdekeltek bevonásával kell megtervezni és megvalósítani őket, továbbá eredmény-orientáltnak és átültethetőnek kell lenniük.”

Az UIA programra összesen 372 millió eurót biztosít az Európai Bizottság, a projektek kiválasztása 2015 és 2020 között évente megjelenő felhívásokon keresztül történik.
A harmadik felhívás 2017. december 15-én jelent meg, 2018. március 30-ai beadási határidővel. Ez a felhívás négy témát célzott meg: alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz, levegőminőség, lakhatás, valamint munkahelyek és készségek a helyi gazdaságban. A felhíváshoz 80-100 millió euró forrás áll rendelkezésre, amelyből a nyertes projektek 5 millió euróig részesülhetnek. A projektekhez 20% önerőt kell biztosítani (saját vagy más forrásból). Az UIA-projektek költségvetésének nincs meghatározott mérete; a győztes projektet maximum 3 éven belül meg kell valósítani.

ZUGLÓ PROJEKTJE

A Zuglói Önkormányzat jelentős társadalmi, mérnöki és környezetvédelmi tudással bíró partnereket vont be a projekt kidolgozásába. A lakhatás témakörében benyújtott, E-Co Housing elnevezésű projekt több mint 4,5 millió eurós, közel 1,5 milliárd forintos támogatásban részesült.
A projekt fő célja egy innovatív, fenntartható, önkormányzati bérlakásokat tartalmazó ház kialakítása Zuglóban, amellyel alacsony fenntartási költségű lakásokhoz juthatnak a kerületi lakosok. A Gizella utca 14-16. szám alatti önkormányzati tulajdonú telekre épül majd ez a pozitív energiamérlegű, az építés környezetre gyakorolt hatásait a lehető legkisebbre csökkentő épület. Az épület többszintes lesz, előre gyártott elemekből készül, kb. 25-30 különböző méretű lakás alakítható majd ki benne. A költséghatékonyság érdekében alacsony építési költség, energiahatékony és okos informatikai megoldások képezik a projekt műszaki sarokköveit. Az épület fizikai megvalósításán túl a projekt célja egy olyan lakóközösség kialakítása, amely generációkon átívelő együttműködésen, befogadáson alapul; önkormányzó módon az egészséges és fenntartható életmódot támogatja. A projekt része a működés műszaki és társadalmi szempontból történő nyomon követése, annak érdekében, hogy a tapasztalatokat át tudjuk adni, és egy máshol is megvalósítható, sikeresen működő modellt tudjunk létrehozni.

A PROJEKT CÉLJAI

megközelítőleg 100, különböző életkorú, társadalmi és családi helyzetű zuglói lakosnak nyújtunk megfizethető, fenntartható lakhatási lehetőséget, ezzel is csökkentve a lakásigénylők várólistáját,
növekszik a több mint két ember elhelyezésére alkalmas zuglói önkormányzati bérlakás-állomány, amelynek bővítésére óriási igény van önkormányzati és civil intézmények segítségével a lakóházban sokkal jobb „házon belüli” kommunikáció és személyre szabott szolgáltatás alakítható ki, amely modellként szolgálhat más települések számára, a zéró energiafelhasználású épület csökkenti Zugló széndioxid-lábnyomát, az építkezés során újrahasznosított anyagok alkalmazásával növelhetjük az erőforrások felhasználásának hatékonyságát az esővíz és szürke víz hasznosításával, komposztálással, bio-hulladék újrahasznosításával a ház körül kialakítandó városi kertben a körkörös gazdaság kialakulását segítjük elő.


A PROJEKTBEN RÉSZT VEVŐ PARTNEREK

Vezető partner: Zugló Önkormányzata
Partnerek és fő feladataik a projektben:

 • HBH Stratégia és Fejlesztés Kft: projektmenedzsment, partnerek közti munka koordinálása, jelentések, beszámolók összeállítása, kockázatkezelés, minőségbiztosítás, külső kommunikáció
 • Energia és Környezet Kft.: okosház-tervezés
 • ABUD Mérnökiroda Kft.: engedélyes és kiviteli tervek elkészítése
 • Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete: kommunikációs feladatok
 • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Urbanisztika Tanszék: tanulságok, tapasztalatok leszűrése, összegyűjtése, máshol is alkalmazható mintamodell kidolgozása
 • HABITAT for Humanity Magyarország: lakóközösség-építés megalapozása, fenntartható életstílus alapjainak kidolgozása
 • GreenDependent Intézet Nonprofit Kft.: fenntartható és okos életstílus kialakításával kapcsolatos programok
 • Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.: az új épülethez innovatív monitoring és karbantartási rendszer kialakítása


A MEGVALÓSÍTÁS ÜTEMEZÉSE

Az UIA projektirányító szervezetével folytatandó egyeztetések és részletes előkészítés után a projekt elindítása 2019 elején történik meg. A projekt konkrét végrehajtására 3 év áll rendelkezésre. Az első évben történik majd az épület részletes tervezése, és az építéshez szükséges engedélyek megszerzése, a közbeszerzés lebonyolítása. Ezzel párhuzamosan zajlik majd a lakóközösség-építés alapjainak, a bérlőkiválasztás és képzés módszertanának kidolgozása. A második év során épül fel a ház, a harmadik évben már beköltöznek a lakók, a projektben résztvevő szervezetek segítik őket az épület megfelelő használatában, az új típusú, egymás segítő, költségtakarékos működést lehetővé tevő lakóközösség kialakításában.

Friss információk angol nyelven a projekt aloldalán itt: https://www.uia-initiative.eu/en/uia-cities/budapest

Cikkek, rendezvények, letölthető anyagok

 • 'Több mint lakóház' az Öko-logikus Építészet online konferencián

  Az idei évben rendhagyó módon online, élő közvetítés formájában rendezték meg az Öko-logikus Építészet 2020 konferenciát május 28-án. A több mint 500 résztvevőnek a HuGBC segítségével kisfilmben mutattuk be a 'Több mint lakóház' fenntartható szociális zuglói bérházat....

  2020. május 29., Saját hír

 • 'Közösségi tervezéssel több lehet egy lakóház' - Cikkünk a Metszet folyóiratban

  Többek között a közösségi lakhatást elősegítő térszervezéssel, valamint a lakók egymást támogató együttéléséhez nélkülözhetetlen mentorprogrammal készül a ’Több mint lakóház’. A 27 lakásos szociális bérház nem titkoltan példaként kíván szolgálni az állam és más önkormányzatok felé a szociális jelleg...

  2020. április 23., Saját hír

 • Szakértelemmel a szociális lakhatásért

  Egyesületünk nagy örömmel vesz részt a Több mint lakóház projektben, melynek megnyitóját nyílt nap formájában tartottuk meg szeptember 20-án, Zugló új szociális bérházának leendő helyén, a Gizella út 14-16. szám alatt.

  2019. szeptember 27., Hazai hír

<< Vissza a főoldalra