Established Member of the

HuGBC

HuGBC | Zöld Zugló Közösségi Klímastratégia

Napjainkban egyre több szó esik a klímaváltozásról, mely nem pusztán a jövő fenyegetése, mivel hatásait már a ma is érezhetjük, legyen szó akár az egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámokról vagy éppen egyre extrémebb viharokról. Zugló Önkormányzata a klímaváltozás mérséklése és a várható kihívásokra való felkészülés érdekében elindította átfogó éghajlatvédelmi projektjét.

A több mint másfél évig tartó munka során az itt élőkkel közösen egy olyan stratégia megalkotását tűztük ki célul, amely helyi válaszokat tud adni a kerületben fellépő, klímaváltozással összefüggő kihívásokra, legyen az a kibocsátások mérséklésével vagy az alkalmazkodóképesség növelésével összefüggő feladat.

A kerületben tapasztalható problémák feltárása során nagyban támaszkodunk a helyi lakosság, valamint civil és gazdasági szereplők tapasztalataira. A középtávú alkalmazkodási és éghajlatvédelmi célokat ezekre a helyi kihívásokra reagálva jelöljük ki. Végül a zuglói adottságok és a helyi közösség szempontjai szerint meghatározzuk azokat az intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak a hatásokkal szembeni ellenállóképesség növeléséhez, és segítik mérsékelni a klímaváltozást okozó káros kibocsátásokat is.

Minden kerületi polgár, civil szervezetet, intézmény és gazdasági szerepelő aktív részvételére szükség van ahhoz, hogy közösségi együttműködéssel létrehozzuk egy klímabarát és zöld Zugló jövőképét.

A projekt keretei

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott KEHOP-1.2.1-18-2018-000333 azonosítószámú “Közösen a Zuglói Klímastratégia kialakításáért” című pályázat keretein belül.

A HuGBC konzorciumi partnerként a szemléletformálási tevékenységekben és rendezvényi feladatokban működik közre.

 

A projekt megvalósítója: 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Konzorciumi partner:

Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC)

Szakmai partner:

ABUD Mérnökiroda Kft.

A projekt hivatalos oldala:

https://www.zugloklimastrategia.hu/

 

Cikkek, letölthető anyagok

 • Mitől igazán közösségi egy kerületi Klímastratégia?

  A HuGBC konzorciumi partnerként vett részt a Zuglói Klímastratégia projektben, mely hivatalosan 2022 februárjában ért véget. A program egy hosszabb folyamat kezdő lépése, amely a klímaváltozás globális problémáira helyi szinten javasol megoldásokat a kibocsátáscsökkentés, valamint a káros hatásokhoz...

  2022. március 21., Hazai hír

 • Elfogadták Zugló Klímastratégiáját!

  Fontos mérföldkőhöz érkezett a Zöld Zugló Közösségi Klímastratégia projekt, ugyanis június 14-én a polgármester átruházott hatáskörben elfogadta a klímavédelmi tervet.

  2021. július 06., Hazai hír

 • Zugló is klímastratégiát készít

  Újabb fővárosi kerület készíti el a klímastratégiáját. A Zuglói Önkormányzat a lakosság bevonásával, Közösségi Tervet készít. A HuGBC a projekt konzorcumi partnere.

  2020. június 10., Saját hír

<< Vissza a főoldalra