Established Member of the

HuGBC

HuGBC | Zöld Zugló Közösségi Klímastratégia

Napjainkban egyre több szó esik a klímaváltozásról, mely nem pusztán a jövő fenyegetése, mivel hatásait már a ma is érezhetjük, legyen szó akár az egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámokról vagy éppen egyre extrémebb viharokról. Zugló Önkormányzata a klímaváltozás mérséklése és a várható kihívásokra való felkészülés érdekében elindította átfogó éghajlatvédelmi projektjét.

A több mint másfél évig tartó munka során az itt élőkkel közösen egy olyan stratégia megalkotását tűztük ki célul, amely helyi válaszokat tud adni a kerületben fellépő, klímaváltozással összefüggő kihívásokra, legyen az a kibocsátások mérséklésével vagy az alkalmazkodóképesség növelésével összefüggő feladat.

A kerületben tapasztalható problémák feltárása során nagyban támaszkodunk a helyi lakosság, valamint civil és gazdasági szereplők tapasztalataira. A középtávú alkalmazkodási és éghajlatvédelmi célokat ezekre a helyi kihívásokra reagálva jelöljük ki. Végül a zuglói adottságok és a helyi közösség szempontjai szerint meghatározzuk azokat az intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak a hatásokkal szembeni ellenállóképesség növeléséhez, és segítik mérsékelni a klímaváltozást okozó káros kibocsátásokat is.

Minden kerületi polgár, civil szervezetet, intézmény és gazdasági szerepelő aktív részvételére szükség van ahhoz, hogy közösségi együttműködéssel létrehozzuk egy klímabarát és zöld Zugló jövőképét.

A projekt keretei

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott KEHOP-1.2.1-18-2018-000333 azonosítószámú “Közösen a Zuglói Klímastratégia kialakításáért” című pályázat keretein belül.

A HuGBC konzorciumi partnerként a szemléletformálási tevékenységekben és rendezvényi feladatokban működik közre.

 

A projekt megvalósítója: 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Konzorciumi partner:

Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC)

Szakmai partner:

ABUD Mérnökiroda Kft.

A projekt hivatalos oldala:

https://www.zugloklimastrategia.hu/

 

Cikkek, letölthető anyagok

  • Elfogadták Zugló Klímastratégiáját!

    Fontos mérföldkőhöz érkezett a Zöld Zugló Közösségi Klímastratégia projekt, ugyanis június 14-én a polgármester átruházott hatáskörben elfogadta a klímavédelmi tervet.

    2021. július 06., Hazai hír

  • Zugló is klímastratégiát készít

    Újabb fővárosi kerület készíti el a klímastratégiáját. A Zuglói Önkormányzat a lakosság bevonásával, Közösségi Tervet készít. A HuGBC a projekt konzorcumi partnere.

    2020. június 10., Saját hír

<< Vissza a főoldalra