Established Member of the

HuGBC

Green Talk - A keresztrétegelt fa az új beton?

Képzeljen el egy olyan innovatív építőanyagot, amely képes megkötni a szén-dioxidot és olyan szerkezeteket képezhet, amelyek ellenállnak a földrengéseknek. Könnyű, mégis erős. És hihetetlenül könnyű összeszerelni.
1

CLICK HERE FOR ENGLISH PROGRAM

Mostantól nem kell elképzelni. Ismerje meg a keresztrétegelt faanyagot (CLT), amely egy úttörő építési megoldás. Átveheti a beton helyét az épületekben kívül és belül egyaránt.

Általában betonnal tervezünk és építünk, a beton karbonlábnyoma azonban óriási, a fához viszonyítva. Minden egyes köbméter beton gyártásakor egy tonna CO2 kerül a légkörbe. A beton- és acél épületszerkezetekben nincs esély a karbon tárolására, de a CLT körkörös karbonciklust hoz létre. A ciklus a felelős erdőgazdálkodással kezdődik, ahol azért ültetik a fákat, hogy kivágják, majd újratelepítsék őket. Az erdők fái természetes széntárolók. Amikor kivágják őket és épületekhez használják, továbbra is tárolják azt a faszerkezetben. Még akkor is, amikor a faépületek elérték élettartamuk végét, továbbra is tárolják a szenet: amikor a faanyagokat szétszedték, újrahasznosítják vagy egy jól kezelt hulladéklerakóban landolnak.

Gazdasági szempontból a CLT épületek nyereséget jelentenek a közösségek számára. Ha a fák nevelése, a faanyag feldolgozása, a CLT készítése, a CLT panelek megmunkálása ajtók, ablakok, csövek és más furatok számára helyben történik, akkor az hatalmas haszonnal jár. Közvetlen és közvetett munkahelyek teremtésével, a multiplikátor-hatás egyértelműen azt mutatja, hogy a CLT-vel épült házak jövedelmezőbbek, mint a betonból készültek.

Előadók


Johannes de Block, vezető fejlesztő, igazgató
 

Johannes fejlesztési projekteket vezet a megvalósíthatósági tanulmánytól az építési folyamat irányításáig. Szakmai építési tapasztalata 1973-ban nyúlik vissza, és magában foglalja a tervezést, a projektmenedzsmentet és az ingatlanfejlesztést. Az energia-semleges épületek és a faszerkezetek terén szerzett tapasztalata segített neki a Footprint koncepció kidolgozásában.


Rudolf Nanne, zöld fejlesztő, alapító
 

Ingatlan tanulmányai és egy vezető amszterdami fejlesztőcégnél végzett munka után Rudolf 2006-ban megalapította a díjnyertes Eastmen munkaerő toborzó ügynökségét. Saját ingatlanfejlesztéseinek megkezdésével, valamint a zöldépületek és az előregyártott szerkezetek előnyeinek felismerésével úgy döntött, hogy hozza létre a Footprint márkát.

Köszöntőt mond

                        
René van Hell                                                         Henk Cor van der Kwast
a Holland Királyság magyarországi                    a Holland Királyság szlovákiai
nagykövete                                                             nagykövete
      

 

Támogató

      

Időpont

2020. szeptember 23. 16.00-17.30

Helyszín

Zoom webinárium

A program angol nyelvű, magyar és szlovák szinkrontolmácsolást biztosítunk.

A Green Talk eseménye rögzítésre kerül, a felvétel a HuGBC Youtube csatornáján elérhető lesz.

 

Együttműködő partnerünk

 

 

Regisztráció itt

 

 

Időpont: 2020. szeptember 23., - 2020. szeptember 23.,
Helyszín: online
Cím: Zoom

<< Vissza a főoldalra