Established Member of the

HuGBC

WELL Kanapé ősz - 3. webinárium: Cirkadián világítás

Koncentrációs nehézségek, ingerlékenység, alvászavar, felborult hormonháztartás vagy jetlag érzés nehezíti meg a napjaidat? Számos tünet, ami a belső biológiai ritmusunk felborulásának következménye lehet. Biológiai óránk elhangolódását a nem megfelelő beltéri megvilágítás is okozhatja. Szemünk a látáson kívül a cirkadián ritmusunk pontos működéséért is felelős. Webinariumunkból megtudhatod miért és hogyan.
1

Cirkadián világítás kiépítésével támogathatjuk a beltérben élők és dolgozók napi biológiai ritmusát és egészségét. A napszaki és évszaki változások hatással vannak az élőlények életfolyamataira. Ezeket a hatásokat vizsgálja a biológia egy ága, a kronobiológia. A legtöbb élőlény 24 órás biológiai ritmus szerint él, amit cirkadián ritmusnak hívnak. A ritmus jelentős mértékben függ külső szinkronizáló hatásoktól (u.n. Zeitgereberek), amik közül legerősebb a fény napi változása.

A cirkadián ritmust szabályozó molekuláris mechanizmus felfedezését néhány éve orvosi Nobel-díjjal jutalmazták. Ehhez a ritmushoz igazodik a különböző hormonok szintje, az alvás, a testhőmérséklet és az anyagcsere. A belső óránk és az életritmusunk közötti eltérések komoly hatással lehetnek az életünkre és a jóllétünkre, mert ezek megnövelik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát és csökkentik a produktivitást.

Az emberközpontú világítás a mesterséges megvilágítást a napfény szabályos változásához és az ember biológiai ritmusához igazítja a fizikai és pszichés jóllét érdekében.

Időpont:  november 3. 15.00-16.00

Regisztráljon itt!

 

Ezekre a kérdésekre ad választ szakértőnk:

  • Miért jó, ha a nap során változik a mesterséges megvilágítás?
  • Megfelelő-e, ha a délelőtti órákban több fényt biztosítunk az épületben tartózkodók számára?
  • Hogyan lehet technikailag megoldani a változó világítást?
  • Milyen színhőmérséklet kedvező az ember számára és hogyan kerülhető el a káprázás és a fény vibrálása?
  • Tudja-e a mesterséges világítás pótolni a kültérben elérhető természetes fényt?

 

Előadó
Dr. Szabó Ferenc

egyetemi docens
laboratóriumvezető,
Fény- és Színtan Kutatólaboratórium

Házigazda
Kurucz Regina

okl. építészmérnök, WELL AP, WELL Faculty,
a HuGBC WELL munkacsoportjának vezetője

 

A webinárium magyar nyelvű. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A webinárium max. létszáma 100 fő. Regisztráljon még ma!
 

Regisztráljon itt!

Időpont: 2020. november 03., - 2020. november 03.,
Helyszín: online

<< Vissza a főoldalra