Established Member of the

HuGBC

RetrofitHUB - horvát-magyar-lengyel közös projekt a társasházi épületfelújításokért

A HuGBC horvát zöldépítési társszervezete, a Croatia Green Building Council koordinálja azt a 29 hónapos hármas együttműködést, amelynek célja, hogy az épületenergetikai felújítások folyamatában és felújítási pályázatokban érdekeltté tegye, ösztönözze és megfelelő képzéssel lássa el a társasházak üzemeltetőit, közös képviselőit és magukat a tulajdonosokat is. A projekt magyar partnere a HuGBC.
1

A finanszírozó Német Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztérium (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) programjának, a European Climate Initiative (EUKI) átfogó célja, hogy elősegítse az Európai Unión belüli éghajlati együttműködést az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében.

„Az 1960-tól kezdődő 15 éves lakásépítési programban épült a társasházak 41 százaléka, azt követő években egészen a rendszerváltásig pedig 35 százalékuk. A jellemzően panellakásokat tartalmazó állomány 44 százaléka az átlagosnál rosszabb állapotú, és ezen felújítandó, 1960–90-ig épült lakások adják a kérdőívben szereplő lakásállomány 34 százalékát – idézi a Magyar Nemzeti Bank 2020-as Lakáspiaci jelentésének sorait egy Társasházkezelői kérdőív alapján Barta Zsombor, a HuGBC elnöke. – Ezzel azt szeretnénk szemléltetni, hogy a lakásállomány energetikai felújítását fel kell gyorsítani minden lehetséges eszközzel, ezért vállaltunk partnerséget ebben a fontos projektben. Sokan megértették már a felújítások fontosságát, de még ugyanennyien nem látják át, hogyan érdemes belekezdeni.” – teszi hozzá az elnök.

A RetrofitHUB névre keresztelt program célja, hogy a lakossági épületenergetikai felújításokban érdekelt felek – a lakók, a létesítményüzemeltetők, a helyi hatóságok, a piaci szakértők, valamint a civil szektor – megismerjék és megtanulják, hogyan tudják a gyakorlatba átültetni a felújítási kezdeményezések módszertanait, tisztában legyenek az alkalmazási és a megvalósítási folyamatokkal és eljárásokkal, a dokumentációkkal és a felújítás minőségének ellenőrzésével. Az energetikai felújítás és az energetikai korszerűsítés előnyeit az éghajlati hatások ellensúlyozása, a reziliencia, az adaptáció és az energiahatékonyság látószögéből közelíti meg a projekt.

Első lépésként piaci helyzetelemzés készül, amely feltérképezi és áttekinti a jelenleg futó energetikai korszerűsítési kezdeményezéseket, elemzi azok megvalósításának előnyeit és hátrányait. Az elemzés szolgáltat majd alapot a képzésekhez és olyan workshopokhoz, ahol a résztvevők esettanulmányokon dolgoznak energetikai felújításra szoruló épületek végfelhasználóival. A workshopok eredményei egy online platformon lesznek nyilvánosan elérhetőek, valamint egy írásos útmutató is készül a projekt keretében belül.

A 29 hónapos projekthez a horvát fél mellé konzorciumi partnerként csatlakoztak a magyar (HuGBC) és a lengyel (PLGBC) zöldépítési szervezetek.

<< Vissza a főoldalra