Established Member of the

HuGBC

Nemzetközi Zöld Építés Hete - #BuildingLife

Minden évben más téma áll a hét fókuszában. Most a #BuildingLife szlogen alatt arra koncentrálunk, hogy tudatosítsuk az épületek szén-dioxid-kibocsátásának mértékét annak teljes életciklusa alatt a tervezéstől, az építőanyagok gyártásán át a kivitelezésig és az üzemeltetésig, valamint a bontásig. Ösztönözni szeretnénk azokat az új gyakorlatokat és új gondolkodási módszereket, melyek a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentésének irányába hatnak.
1

A Nemzetközi Zöld Építés Hete a World Green Building Council kezdeményezésére jött létre, és minden évben szeptember utolsó hetében zajlik. Idén szeptember 23-29. között a helyi tagszervezetek - így a HuGBC is - programokkal készülnek, hogy felhívják a figyelmet arra, hogyan tudunk zöldebb, egészségesebb, fenntarthatóbb és klímabarát épített környezetet teremteni mindannyiunk számára.

Tudta, hogy az épületek és az építőipar felelős a globális energiaszükséglettel járó szén-dioxid-kibocsátás 39%-áért? Ezeknek a kibocsátásoknak a 28%-a a működési fázisból származik (fűtés-hűtés és energiaellátás), míg 11% a beépített szén-dioxid-kibocsátáshoz kötődik, vagyis az építési folyamathoz és az építőnyag-gyártáshoz. Azonban e tekintetben az építőipar kizárőlag a működési kibocsátásokra fókuszált, valamint az épületek tényleges működésének teljesítményét tartotta szem előtt.

Annak érdekében azonban, hogy 2050-ig teljes mértékben szén-dioxid semleges épületeink legyenek a világon és a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatt tartsuk, az építőiparnak foglalkoznia kell az épület teljes életciklusa során felmerülő kibocsátásokkal is.

A fentiek tükrében a Nemzetközi Zöld Építés Hetén a HuGBC közel 20 itthon is megvalósult példával, valamint életciklusra vonatkozó szakmai tréninggel várja az épületeink környezeti teljesítményére érzékeny érdeklődőket.

szeptember 23-28.

Green Walk (Zöld séta) – Közel 20 zöldépület bejárása szakmai vezetéssel

A Green Walkot 2013 óta rendezi meg az egyesület. A korábban csak irodaházakat felvonultató programba idén már ökohajó, strand és családi ház is bekerült. A szakmai vezetésű séták alatt 6 napon át közel 20 épületbe várjuk a szakmai és privát érdeklődőket, hogy a legújabb, leginnovatívabb zöldépületeket bejárhassák. A Green Walk azért unikum, mert az épületek többsége máskor a nagyközönség számára nem látogatható. Az épület-bejárásokat a tervező építészek, a fejlesztők vagy az üzemeltetők vezetik, így a résztvevők első kézből juthatnak információkhoz.

A látogatható épületek részletei és regisztráció augusztus 26-tól.

szeptember 24-29.

Solar Decathlon - szolár falu Szentendrén

A Solar Decathlon a világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi, egyetemek között megrendezett építőipari innovációs házépítő versenye. A kezdeményezés alapvető célja, hogy a fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve egyetemi kutató-fejlesztők működjenek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek és két hét alatt építsenek meg, amelyek beköltözhető állapotúak és a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek. Így a 2019-es verseny eredményeképpen egy innovatív lakóházakat bemutató "mintaházpark" jött létre Szentendrén, az ÉMI Tudományos és Technológiai Parkjában, amelyet nem csak a szakma, de a lakosság is ingyenesen látogathat.

Nyitva tartás:
Keddtől péntekig: 15:00-19:00
Szombattól vasárnapig: 10:00-17:00

A HuGBC mint a rendezvény szakmai partnere ajánlja minden érdeklődőnek a 10 mintaház megtekintését, melyre már csak ezen a héten van lehetőség.

További részletek itt.

szeptember 24.

LCA&LCC training

Angol nyelvű program.

Sign up for our half-day training about Embodied carbon and LCA. It contains a three-hour workshop introduces you how to make life-cycle metrics calculations as easy as possible. The event is lead by Bionova Ltd., the Finish expert company of the topic.

A program részletei és regisztráció

Támogatónk

A Nemzetközi Zöld Építés Hete hazai programjainak megvalósítását az Alukönigstahl Kft. anyagi támogatása tette lehetővé annak a mottónak a jegyében, melyet Ádám István, a vállalat ügyvezetője (a HuGBC elnökségi tagja) fogalmazott meg: „A fenntarthatóság nem trend, hanem magatartás.”

Nagy örömünkre társult tagunk, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakmai Szervezete Könnyűszerkezetépítő Tagozat (ÉVOSZ-MAKÉSZ) is csatlakozott a programokhoz saját szervezésű eseményekkel.

szeptember 24-27.

 • Ubrankovics Kft. - Nyílt nap a CNC vezérlésű Öko házakat gyártó üzemben e-mail: info@ubrankovics.hu

szeptember 25.

 • Grandacs Kft. - Első Plusz energiás aktív készház Pilisszentiván, Automata készházgyár, Esztergom nyílt nap e-mail: grandacs@invitel.hu

szeptember 26.

 • Pilisjászfalu-Somlyó Lakóvölgy. - Épülő Öko Lakópark, és Öko házak bemutatása e-mail.: info@somlyolakovolgy.hu

szeptember 27.

 • Bergerházak Zrt. - Nyílt nap Magyarország legmodernebb üzemében, e-mail: jozsef.molnar@bergerhazak.hu
 • Kp. Sales House Kft. - technológiai bemutató, e-mail: kp@kp.hu
 • Interhaus Barta Kft-Kibbau Kft. - Solar Decathlon ÖKO Készház technológia e-mail: zalavarimark@kibbau.hu
 • Naturica Group Kft. - Solar Decathlon Bio építőanyagok, vályog a plusz energiás házakban. e-mail: biro@naturicagroup.hu
 • MAKÉSZ - Solar Decathlon Favázból plusz energiás épületek a családi háztól a 24 emeletes irodaházig. karpati@evosz.hu

szeptember 28.

 • Kp. Sales House Kft. - 42 nm-es autonóm mobilház bemutató, e-mail: kp@kp.hu
 • Variosystem Kft. - ÖKO társasház gyártása exportra nyílt nap: info@variosystem.hu 
 • Interhaus Barta Kft-Kibbau Kft. - Solar Decathlon ÖKO Készház technológia e-mail: zalavarimark@kibbau.hu
 • Naturica Group Kft. - Solar Decathlon Bio építőanyagok, vályog a plusz energiás házakban. e-mail: biro@naturicagroup.hu
 • MAKÉSZ - Solar Decathlon Favázból plusz energiás épületek a családi háztól a 24 emeletes irodaházig. karpati@evosz.hu
 • Pilisjászfalu-Somlyó Lakóvölgy. - Épülő Öko Lakópark, és Öko házak bemutatása e-mail.: info@somlyolakovolgy.hu

További részletek a MAKÉSZ programjairól itt: https://evosz-makesz.hu/a-zold-epiteszet-hetenek-programja/

Időpont: 2019. szeptember 23., - 2019. szeptember 28.,
Helyszín: Budapest
Cím: változó

<< Vissza a főoldalra