Established Member of the

HuGBC

A körforgásos gazdaság az építőipar jövője is

Az Urban Future Conference előtti napon, Norvégia fővárosában gyűltek össze az európai green building council (GBC) szervezetek, hogy közösen dolgozzanak a körforgásos gazdaság elveinek meghonosításán az építőiparban is. A HuGBC-t Budai Henrietta titkár képviselte a találkozón.
1

Az ebben az évben második alkalommal megtartott WorldGBC Európai Régió (ERN) összejövetel legnagyobb kérdése az volt, hogyan tudnak az európai GBC-k hozzájárulni ahhoz, hogy a körkörös gazdaság Európa-szerte természetes választássá váljon az épített környezet tekintetében is. Az esemény fontosságát igazolta, hogy az értekezletet megtisztelte jelenlétével Cristina Gamboa, a World Green Building Council megbízott (azóta már kinevezett) ügyvezető igazgatója.

Cristina úgy véli, hogy a WoldGBC regionális találkozóin keresztüli együttműködése elengedhetetlen az épített környezet valós változásainak biztosításához és a kibocsátáscsökkentési megoldások előrehaladásához. Szerinte az együttműködés kulcsfontosságú. Nem létezik egy megoldás a körkörösség előmozdítására vagy az éghajlati kihívások megoldására, több jó megoldás van, melyek közül választani lehet.

Az értekezletek fontos programpontja az, amikor lehetőség nyílik a határokon átnyúló tudást és tapasztalatot kicserélni, hogy megtaláljuk a legjobb módszereket, és támogassuk tagjainkat a fenntartható döntések meghozatalában. Ez alkalommal 4 GBC osztotta meg a jó gyakorlatokat a körkörös gazdaság felé való törekvés tekintetében. Például Finnországban az ipar sok izgalmas dolgot tett a körkörös gazdaságban, és Franciaországban a hatóságok ambiciózus célokat és követelményeket állítottak fel.

A körkörös gazdaságot már elismerték a fenntartható városok és épületek építésének fontos koncepciójaként. Eljött az ideje, hogy növeljük a lineáris termelést megváltoztató megoldásokat, amelyek által sok éven át fenntarthatóbb elvek szerint tudunk működni. Új ambíciókat és ösztönzőket kell létrehoznunk az építési- és ingatlanszektor teljes körű bevonására a körkörösség előnyeibe.

Az ERN nyolc stratégiai pontja közül az egyik a körkörös gazdaság megvalósítása az épített környezetben, mint a fenntarthatóság egyik fontos megközelítése. A szén-dioxid-mentesítés során egyre több kormány és vállalat észleli, hogy az erőforrások hatékony felhasználása és a körkörös modellek a kulcsai a nulla kibocsátás eléréshez. Ezért a GBC-k együttműködnek az állami és a magánszektorral, hogy megtalálják a körkörös gazdaság gyorsabb előmozdítását a piacaikon.

A norvég GBC székházában a tetőteraszok hasznosítására láttunk példát. Méhészet, növénytermesztés és állattartás folyik a tetőn, mely ’pilot’ projektként a szociális foglalkoztatást is elősegíti. A tetőkert meglátogatása az Urban Future Conference egyik programpontja is volt, hogy inspirációt kapjanak a városüzemeltetők a lapostetős épületek kihasználására, a városok élhetőbbé tételére, a biodiverzitás növelésére a városban.
 
A délután folyamán a GBC-k workshopot tartottak, amelyen a körkörös gazdaság megvalósításának lehetőségeit és akadályozó tényezőit igyekeztek összegyűjteni az értékláncban (value chain), melyet egy kísérleti modell alapján végeztek. A modellt tesztelték annak reményében, hogy a nemzeti GBC-k otthon majd a saját célcsoportjaikkal ugyanezzel a módszerrel tudják feltérképezni az értékláncokat.
 
Megállapodtak, hogy 2-3 GBC az ősz folyamán teszteli a módszert és beszámolnak a tapasztalatokról.

A HuGBC részvételét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


 

<< Vissza a főoldalra