Established Member of the

HuGBC

A körforgásos gazdaság az építőipar jövője is

2019. június 06., Saját hír 294 körkörös gazdaság world green building council fenntartható közösségek

Az Urban Future Conference előtti napon, Norvégia fővárosában gyűltek össze az európai green building council (GBC) szervezetek, hogy közösen dolgozzanak a körforgásos gazdaság elveinek meghonosításán az építőiparban is. A HuGBC-t Budai Henrietta titkár képviselte a találkozón.
1

Az ebben az évben második alkalommal megtartott WorldGBC Európai Régió (ERN) összejövetel legnagyobb kérdése az volt, hogyan tudnak az európai GBC-k hozzájárulni ahhoz, hogy a körkörös gazdaság Európa-szerte természetes választássá váljon az épített környezet tekintetében is. Az esemény fontosságát igazolta, hogy az értekezletet megtisztelte jelenlétével Cristina Gamboa, a World Green Building Council megbízott (azóta már kinevezett) ügyvezető igazgatója.

Cristina úgy véli, hogy a WoldGBC regionális találkozóin keresztüli együttműködése elengedhetetlen az épített környezet valós változásainak biztosításához és a kibocsátáscsökkentési megoldások előrehaladásához. Szerinte az együttműködés kulcsfontosságú. Nem létezik egy megoldás a körkörösség előmozdítására vagy az éghajlati kihívások megoldására, több jó megoldás van, melyek közül választani lehet.

Az értekezletek fontos programpontja az, amikor lehetőség nyílik a határokon átnyúló tudást és tapasztalatot kicserélni, hogy megtaláljuk a legjobb módszereket, és támogassuk tagjainkat a fenntartható döntések meghozatalában. Ez alkalommal 4 GBC osztotta meg a jó gyakorlatokat a körkörös gazdaság felé való törekvés tekintetében. Például Finnországban az ipar sok izgalmas dolgot tett a körkörös gazdaságban, és Franciaországban a hatóságok ambiciózus célokat és követelményeket állítottak fel.

A körkörös gazdaságot már elismerték a fenntartható városok és épületek építésének fontos koncepciójaként. Eljött az ideje, hogy növeljük a lineáris termelést megváltoztató megoldásokat, amelyek által sok éven át fenntarthatóbb elvek szerint tudunk működni. Új ambíciókat és ösztönzőket kell létrehoznunk az építési- és ingatlanszektor teljes körű bevonására a körkörösség előnyeibe.

Az ERN nyolc stratégiai pontja közül az egyik a körkörös gazdaság megvalósítása az épített környezetben, mint a fenntarthatóság egyik fontos megközelítése. A szén-dioxid-mentesítés során egyre több kormány és vállalat észleli, hogy az erőforrások hatékony felhasználása és a körkörös modellek a kulcsai a nulla kibocsátás eléréshez. Ezért a GBC-k együttműködnek az állami és a magánszektorral, hogy megtalálják a körkörös gazdaság gyorsabb előmozdítását a piacaikon.

A norvég GBC székházában a tetőteraszok hasznosítására láttunk példát. Méhészet, növénytermesztés és állattartás folyik a tetőn, mely ’pilot’ projektként a szociális foglalkoztatást is elősegíti. A tetőkert meglátogatása az Urban Future Conference egyik programpontja is volt, hogy inspirációt kapjanak a városüzemeltetők a lapostetős épületek kihasználására, a városok élhetőbbé tételére, a biodiverzitás növelésére a városban.
 
A délután folyamán a GBC-k workshopot tartottak, amelyen a körkörös gazdaság megvalósításának lehetőségeit és akadályozó tényezőit igyekeztek összegyűjteni az értékláncban (value chain), melyet egy kísérleti modell alapján végeztek. A modellt tesztelték annak reményében, hogy a nemzeti GBC-k otthon majd a saját célcsoportjaikkal ugyanezzel a módszerrel tudják feltérképezni az értékláncokat.
 
Megállapodtak, hogy 2-3 GBC az ősz folyamán teszteli a módszert és beszámolnak a tapasztalatokról.

A HuGBC részvételét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


 

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra