Established Member of the

HuGBC

Nettó nulla vs. karbonsemlegesség

A nettó nulla beépített karbonkibocsátás (továbbiakban nettó nulla) sokkal több, mint a karbonsemlegesség.

Sőt, a WorldGBC hálózat, így a HuGBC céljai is jóval ambiciózusabbak az európai uniós elvárásoknál:

2030-ra minden új épületnek, infrastruktúrának és felújításnak minimum 40%-kal kevesebb beépített karbon lábnyomának kell lennie, és minden új épületnek nettó nulla működési karbonkibocsátást kell teljesítenie.

2050-re az új épületeknek, az infrastruktúrának és a felújításoknak nettó nulla beépített karbonkibocsátást kell elérniük, és minden épületnek, beleértve a meglévő épületeket is, teljesítenie kell a nettó nulla működési karbonkibocsátást.

 

Kinek és miért fontosak a nettó nulla épületek?

  • A TÁRSADALOM ÉS A KÖZÖSSÉGEK számára – A nettó nulla építkezés az egészségesebb és fenntarthatóbb életet támogatja, folyamatosan gyarapodó és reziliens közösségeket hozva létre.
  • A BOLYGÓ számára – Az épületek az energiaszükséglethez köthető globális karbonkibocsátás 39%-áért felelnek. Ezeknek a kibocsátásoknak a 28%-a a működési fázisból származik (fűtés-hűtés és áram), míg 11% a beépített karbonkibocsátáshoz kötődik, vagyis az építési folyamathoz és az építőanyag-gyártáshoz. Fontos, hogy a nettó nulla épületek létrejöttét prioritásként kezeljük; megvédjük a saját előhelyünket.
  • A GAZDASÁG számára - Az új és a meglévő nettó nulla épületekbe történő befektetés ösztönzi az az innovációt, aktiválja az ellátási láncokat és munkahelyeket és új lehetőségeket, munkahelyeket teremt.

<< Vissza a főoldalra