Established Member of the

HuGBC

Urban Future Conference 2022 - Helsinborg

Az Urban Future-nek egyetlen célja van – a városi fenntarthatóság javítása és városaink jobbá tétele az élethez. Vajon mi történt az idei konferencián? - beszámoló.
1

2022. június 1-3. között a svédországi Helsingborgban zajlott az Urban Future Conference (UFC), a városi fenntarthatóság mára megkerülehetetlenné vált európai eseménye. A konferencián évente mintegy 150 előadó és 2000 szakember gyűlik össze, hogy előadások, workshopok, tanulmányutak során mérjék fel, mely szereplő hol tart az európai klímacélok elérésében. A HuGBC-t Huszár Daniella szakmai koordinátor képviselte.

Mivel a városok adják a karbonkibocsátás 75%-át, így kulcsszerepük van a világ és Európa fenntartható jövője szempontjából. A konferencia-sorozat célja nemzetközi és nemzeti klímavállalások eléréshez tett helyi lépések megosztása, hogy az eseti innovatív megoldások minél széles körben elterjedhessenek.

A városok és települések politikai és szakmai vezetői mellett vállalatok és vállalkozások képviselői, kutatók, ingatlanfejlesztők, építészek és várostervezők, szakmai és társadalmi szervezetek, start-up cégek mutatják be jó gyakorlataikat. Az esemény több mint 100 partnere között található többek közt a Polgármesterek Szövetsége, a C40, az EUROCITIES, a Mercedes, az Ikea vagy a Skanska cégek.

Fókuszban a változásmenedzsment és az egyéni készségek

Az első két nap 65 szekciója 6 témakör köré szerveződött: vezetői készségek, szervezeti átalakulás, társadalmi vállalkozások, városrészek revitalizációja, új városnegyedek, valamint a változásmenedzsmenthez szükséges készségek. Utóbbiból is látszik, hogy az esettanulmányok bemutatása mellett idén az egyéni készségek fejlesztésére helyeztek nagyobb hangsúlyt, legyen szó a szektorközi együttműködésről, a részvételi tervezésről, az egyéni befolyás szerepéről, például szigorúbb klímavállalások érdekében vagy az opponensek meggyőzéséről, például a karbonadó kivetése esetében. Az utolsó napon a résztvevők 26 kirándulás közül választhattak Helsingborgban és a környéken.

 

A helyszín, ahol kézzelfogható a változás

A konferencia a nyitóeseménye volt annak a kiállításnak (H22 City Expo), amely Helsingborg fenntarthatóságra és innovációra összpontosító erőfeszítéseit mutatja be. A kikötővárost immár ötödik alkalommal választjak Svédország legkörnyezetbarátabb településének, idén Európa Zöld Fővárosa 2023 címének döntőse is volt. Beérni látszik a munka, amelyet városvezetés 10 éve kezdett a 2035-re tervezett karbonsemlegesség érdekében.

A siker egyik kulcsa, hogy az önkormányzat a helyi vállalkozásokat és a lakosokat is aktívan bevonja a rendkívül ambiciózus átalakítási projektjeinek megvalósításába, amihez számos nemzetközileg elismert szakembert is sikerült megnyerni.

Látogatható volt például a Vera Park, egy hulladéklerakóból átalakított innovációs park, melyet a hulladékgazdálkodásban elérhető legújabb technológiai megoldások tesztelésére hoztak létre közszféra, a vállalatok és egyetemek együttműködésben. Itt szó szerint semmi nem vész kárba; a bioszén üzemben például a kerti hulladékot klímabarát bioszénné alakítják, a hulladékot energiává alakító üzemben pedig távhőt és villamos energiát termelnek a környék lakónegyede számára.

Egy másik innováció a Reco Lab, a világon egyedülálló, úgynevezett három csöves szennyvíztisztító, melyet a kikötő közelében fekvő új városnegyed, az Ocenhamen közelében építettek. A lakások mindegyikét három különálló szennyvízvezetékkel szerelték fel; egy a WC-hez, egy az élelmiszer-hulladékhoz, a harmadik pedig a maradék szürkevízhez (zuhany, mosdó és mosogató) tartozik. A szennyvíz ilyen jellegű elválasztása az erőforrások hatékonyabb visszanyerését teszi lehetővé (nitrogén, foszfor és tisztított víz formájában).

A város annyira komolyan veszi a karbonsemlegességet, hogy Európa első önkormányzataként fenntarthatósági kötvényt bocsátott ki, melynek keretében bizonyos kibocsátási célokat vállal, amiket ha nem teljesít, növekszik a kötvény hozama. A pénzügyi ösztönző célja, hogy tőkét vonzzon a merészebb zöld projektek megvalósítására. A város azt példázza, hogy érdemes előre szaladni a klímacélok megvalósításában.

Szerző: Huszár Daniella, a HuGBC szakmai koordinátora

 

A konferencia részvétel támogatója: 

<< Vissza a főoldalra