Established Member of the

HuGBC

„A rendszerszintű gondolkodás és az együttműködés jelenti az egyetlen utat a fenntartható jövőhöz”

Szeptember 12-én megkezdődött a Nemzetközi Zöld Építés Hete: a HuGBC idén a „Zöld épületet mindenkinek” mottóval hirdette meg hazai eseménysorozatát, csatlakozva a World Green Building Council #BuildingforEveryone szlogenjéhez. Az eseményt Lánszki Regő Balázs, az Építészeti és Beruházási Minisztérium építészeti államtitkára, országos főépítész, az esemény védnöke nyitotta meg.
1

Lánszki Regő Balázs beszédében kifejtette, hogy a modern ember életvitele már nincs összhangban a természettel, az egyensúly kibillent, ezért mindannyiunk közös felelőssége, hogy ki-ki erejéhez és szerepéhez mérten kivegye a részét a fenntartható jövőért zajló törekvésekben. Az államtitkár üdvözölte a HuGBC programsorozatát és kiemelte, hogy a most megalakult Minisztériumban az általa irányított Építészeti Államtitkárság szintén különös figyelmet szentel a szabályozások és szabványok felülvizsgálatának, hogy a jövőben csak energiatakarékos és energiatermelő épületek jöhessenek létre. Az Államtitkárság nyitott a szakmai véleményekre és az együttműködésre, melyben a HuGBC-re és más hasonló szervezetekre is számít.

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke rávilágított: a fenntarthatóság nem újkeletű gondolat, az utóbbi évek sorozatos válságai azonban a laikusok számára is világossá tették: az ambiciózus klímacélok és az élhető mindennapok érdekében is rendszerszintű gondolkodásra és együttműködésre van szükség. A HuGBC ebben a helyzetben a jó gyakorlatok megosztásával és elérhetővé tételével szeretne cselekedni. Barta Zsombor felhívta a figyelmet arra is, hogy a szabályozók és akár a finanszírozók is egyre markánsabban támasztanak követelményeket a fenntartható megoldásokkal kapcsolatban, erre az olyan keretrendszerek jelenthetnek támpontot, mint az EU Taxonómia, amelynek ingatlanokra vonatkozó hazai adaptációjában a HuGBC is szerepet vállalt.

A megnyitónak és az első programnak a Market Zrt. székháza adott otthont, így az érdeklődők első kézből szerezhettek tapasztalatot a vállalat fenntarthatóságról vallott elveiről, illetve szakmai vezetéssel megismerhették a számos innovatív megoldással felruházott irodaházukat. Ahogy Scheer Sándor, a Market Zrt. vezérigazgatója a megnyitón kiemelte: a cég megvizsgálja magát az építőipar minden területén és szerepében – beruházóként, tervezőként és kivitelezőként – hogy mely újítások és technológiák szolgálhatják a fenntarthatóbb jövőt. Saját működésükben már számos fenntartható elemet bevezettek, és folyamatosan vizsgálják az új lehetőségeket.

A HuGBC Nemzetközi Zöld Építés Hetének öt napon át tartó programjai során személyes és online találkozások adnak lehetőséget a tapasztalatcserére, a jó gyakorlatok megosztására és a közös gondolkodásra.

<< Vissza a főoldalra