Established Member of the

HuGBC

Szakmai érdekképviselet

Érdekképviselet az építésügyi szabályozásban hazai és európai szinten

 

A HuGBC egyik alapküldetése, hogy befolyásolja és aktív kezdeményezésekkel elmozdítsa a az építésügyi szabályozást, hogy az a környezettudatos és fenntartható építést támogassa rövid és hosszú távon is.

Rendszeres résztvevői vagyunk olyan fórumoknak, összejöveteleknek, melyek országos, regionális vagy helyi szinten gondolkodnak a szabályozások átalakításán egy fenntarthatóbb épített környezet ügyében.

Sok szakmai és civil szervezettel dolgozunk együtt a közös érdekek mentén alkalomszerűen, folyamatosan pedig Társult tagjainkkal kölcsönösen segítjük és erősítjük egymás szakmai munkáját, akár közös érdekképviselettel.

Proaktívan vagy felkérésre szakmai véleményeket, ajánlásokat fogalmazunk meg.

A HuGBC a bevált és működő szakmai csatornái és érdekképviseleti eljárásai mellett nyitott minden új megkeresésre és együttműködésre, annak érdekében, hogy épített környezetünk fenntarthatóbb, klímatudatosabb, egészségesebb, ezáltal emberközpontú, vagyis élhetőbb legyen.

A HuGBC 2019-ig fejlődő, majd azóta teljes jogú tagja a World Green Building Council világszervezetnek. Az öt régióra tagozódó hálózatban Egyesületünk a European Regional Network (ERN) tagja. Az ERN több mint 20 ország környezettudatos építési egyesületét tömöríti, és vonja be az európai szintű jogszabályok vagy rendelettervezetek véleményezésébe, kidolgozásába. Az Európai Bizottság számára közösen fogalmazzuk meg álláspontjainkat és az Európai Uniós parlamenti képviselőkkel is kapcsolatot tartunk annak érdekében, hogy szakmai véleményünket rajtuk keresztül is minél hatékonyabban eljuttathassuk a megfelelő döntéshozókhoz. A HuGBC ilyen formában fajsúlyosan tudja képviselni a hazai környezettudatos épített környezet megvalósítására vonatkozó céljait és irányelveit.