Established Member of the

HuGBC

A HuGBC WELL Munkacsoportja által szervezett 7 alkalmas, ingyenes webinárium-sorozaton beszéltünk a jó levegőminőség és az egészséges ivóvíz biztosításáról, a szükséges takarítási megoldásokról, a korszerű ergonómiáról és a mentális egészségről is. 

"Minden épület hatással van az egészségünkre."

Az épületet-tervezők, építők és üzemeltetők mindannyian egészségügyi dolgozók, hiszen munkájuk eredménye kihat az épületfelhasználók rövid és hosszútávú egészségére - vallja Boris Lushniak AIA építész, akitől a fenti idézet is származik.

Ezért fontos, hogy az egészség fogalma részévé váljon az épületek tervezésének és üzemeltetésének. Jó lenne, ha az "egész-ségre" nem úgy tekintenénk, hogy ha elromlik, akkor meg kell javítani, hanem eleve olyan lenne az épített környezet, ami egészségesen tart. Egy épület, amiben nap mint nap dolgozunk, észrevétlenül hat arra, hogy milyen levegőminőségben töltjük az időnk, mit és mennyit iszunk, mennyit mozgunk és hogyan érezzük magunkat. Jó tervezéssel csökkenthetők a magyarországi legnagyobb egészségügyi rizikófaktorok, mint az elhízás, a mozgásszegény életmód, a stresszel kapcsolatos fizikai és megbetegedések és a fertőző betegségek.

A HuGBC már 2019-ben olyan kiemelten fontosnak tartotta az egészséges épületek tervezésének, építésének és üzemeltetésének támogatását, hogy e célból munkacsoportot is szervezett. A koronavírus-járvány miatt sok épület csak részben, vagy egyáltalán nem üzemel, pedig az épületeket jellemzően folyamatos használatra tervezik. A WELL munkacsoport felismerte, hogy a részleges vagy szakaszos üzemelés egészségügyi kockázatot jelent az épületben dolgozó emberek számára.

Kiemelt témáink voltak:

  • Mik az üzemeltető kötelező és ajánlott teendői üres épületekben? 
  • A járvány miatt részlegesen használt épületekben növelni vagy csökkenteni érdemes a légcserét?
  • Hogyan csökkenthetjük a pangó víz miatti egészségügyi kockázatokat?
  • Milyen takarítási irányelveket alkalmazzunk újranyitás előtt?
  • Hogyan segítsük a munkavállalót alkalmazkodni az új kihívásokhoz? Otthon és a munkahelyen. 
  • Hogyan lehetünk felkészültebbek egy esetleges újabb járvány esetén?

A webinárium-sorozat házigazdái a WELL munkacsoport tagjai voltak, a WELL Building Standard magyarországi tanácsadói a tervezés, minősítés, kivitelezés és ingatlantanácsadás területén. A további vendégelőadók széles spektrumában vegyészmérnök, épületgépész tervező, FM szakemberek, ergonómus, pszichológus szakemberek voltak.

A WELL Building Standard épületminősítés az embert helyezi a középpontba. A WELL egy olyan keretrendszert biztosít, aminek 7+3 témakörében eleve szerepelt a jó minőségű szűrt levegő, a megfelelő takarítási irányelv, a szükséges védőoltások és a vészhelyzeti készültség. A sztenderd előnye, hogy az új megoldások könnyen beilleszthetők a már meglévő rendszerbe. A WELL nemzetközi központja, az IWBI több mint 200 nemzetközi szakértővel dolgozik jelenleg azon, hogy az épületeket rezílienssé és fertőző betegségeknek ellenállóvá tegye. 

Tesztelhetők az épületek? Igen, a WELL épületek kiemelkedő minőségét független minősítő szervezetek garantálják.

Nézze meg az egyes alkalmak felvételeit!

 

1. alkalom: Miért a WELL Building Standard™ lesz az új mérce?

Készüljön fel velünk arra az időszakra, amikor a koronavírus-járvány után újra megnyílnak a munkahelyek. Ingyenes webinárium-sorozatunk első eseményén a nemzetközi trendeket és a magyar kihívásokat, lehetőségeket feszegettük a WELL Building Standard™ megvilágításában.

2. alkalom: Tiszta vizet a csapból!

Ingyenes webinárium-sorozatunk második eseményén az egészséges ivóvíz biztosításának feltételeit vizsgáltuk meg a WELL Building Standard™, az európai uniós és a magyar előírások tükrében.
 

3. alkalom: Tiszta levegőt az épületeinkbe!

A friss levegő ellátás a WELL Building Standard(tm) egyik legfontosabb követelménye, amely napjainkban még inkább felértékelődik. Ingyenes webinárium-sorozatunk harmadik eseményén az épületeink tiszta levegőjének feltételeit vizsgáltuk meg a WELL Building Standard™ és az épületgépész nemzetközi szakmai ajánlások alapján.

4. alkalom: Tisztaság az egészséges munkahelyekért

Készüljön fel velünk arra az időszakra, amikor újra megnyílnak a munkahelyek, de már szinte semmi sem lesz úgy, ahogy korábban! Ingyenes webinárium-sorozatunk negyedik eseményén az épületeink tisztaságának biztosítása érdekében a takarítás és a felhasznált anyagok témakörét jártuk körbe a WELL Building Standard™ és hazai elismert szakértők javaslatai alapján.

5. alkalom: A mozgás és ergonómia szerepe az egészségmegőrzésben

Mit is jelent az ergonomikus munkahely a gyakorlatban, és milyen nem időigényes - de mindenképp hasznos napi mozgásformák vannak, amelyek a közérzetünket jobbá tehetik? Ezekre kerestük a választ a WELL Building Standard™ ajánlásai, valamint meghívott szakértőink segítségével.

6. alkalom: A „karantén office” lelki oldala és hatása a munkahelyekre

A koronavírus hazánkban is egyik napról a másikra forgatta fel teljesen mindenki életét, mely lelki hatásaival is szükséges foglalkozni, hogy hosszú távon ne okozzanak maradandó sérüléseket. Szakértőink ezeket a problémákat tárták fel és adtak útmutatást kezelésükre.
 

7. alkalom: A zöld épület minősítések és az egészség

A koronavírus járvány az egészséges élettér szempontját helyezi előtérbe, a klímavészhelyzet pedig a Földünk korlátos kapacitásaira hívja fel a figyelmet. Hogyan képviselik ezeket a minősítő rendszerek? Ingyenes webinárium-sorozatunk hetedik eseményén bemutattuk, hogy a Magyarországon alkalmazott BREEAM, LEED és passzívház rendszerek hogyan adnak lehetőséget és hangsúlyt az emberi használat körülményeinek.

 

 

<< Vissza a főoldalra