Established Member of the

HuGBC

Munkacsoportok

EU Taxonómia munkacsoport

 

Célja:

A 2020/852 rendeletében az Európai Unió létrehozta a Taxonómia keretrendszert, amelynek célja a fenntartható tevékenységek paramétereinek meghatározása és ezáltal a fenntarthatósági szempontok elősegítése a pénzügyi piacon. Az Magyar Nemzeti Bank 2021. tavasszal szakmai együttműködést kezdeményezett a HuGBC-vel a magyarországi ingatlanok EU Taxonómiának való megfelelésének támogatására. Az együttműködés részeként az MNB felkérte a HuGBC-t egy útmutató kidolgozására. A feladatra a HuGBC munkacsoportot hozott létre, melynek feladata azóta kibővült.

 • Az EU Taxonómiának való megfelelés igazolása magyar ingatlanok esetében (módszertan)
 • Az EU Taxonómiánál szélesebb körben alkalmazható értékelési feltételrendszer, amely lehetőséget biztosít az EU Taxonómiának (még) nem megfelelő, de az átlagosnál már fenntarthatóbb ingatlanok hitelesítésére, átmeneti időszakra vonatkozóan (módszertan)
 • A fentiek szerinti hitelesítési rendszer kidolgozása és létrehozása
 • Képzési program kidolgozása szakemberek felkészítésére a hitelesítéshez szükséges szükséges felmérések, értékelések elvégzéséhez

Munkacsoport vezető: Szarvas Gábor

 

WELL munkacsoport

 

Célja:

 • az egészséget támogató építési és közösségi kultúra szakmai támogatása  
 • A WELL minősítés népszerűsítése Magyarországon és az Egyesületen belül. 
 • A magyarországi projektek számára a WELL minősítés elérhetőbbé tétele. 
 • Tapasztalatok megosztása
 • WELL témájú programok, webinariumok, képzések és szakmai ajánlások készítése 

A HuGBC WELL munkacsoport azért jött létre, mert tagjai közösen szeretnének tenni a minősített egészséges épületek népszerűsítéséért Magyarországon.

Az épített környezet, ahol jellemzően időnk több, mint 90%-át töltjük, nagyban felelős a fizikai és mentális egészségünkért. A WELL Building Standard az egészséges terek és közösségek kialakítására és értékelésére létrehozott nemzetközi minősítési rendszer. A WELL több, mint 200 kipróbált, hiteles megoldással támogatja a minél egészségesebb munkahelyeket.

Munkacsoport vezető: Kurucz Regina 

 

Oktatási munkacsoport


Célja:

 • A környezettudatos építéssel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése.
 • Együttműködési lehetőségek keresése felsőfokú oktatási intézményekkel és más szervezetekkel.
 • Képzési program összeállítása a témában.

Munkacsoport vezető: Fodor Zsuzsa

Klímavészhelyzet munkacsoport

 

Az épített környezet okozta klímaváltozás már nem egy távoli probléma, hanem az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi jelentése szerint alig tíz évünk maradt arra, hogy a felmelegedést megállítsuk. Napjainkban, amikor a klímaváltozást kénytelenek vagyunk klímavészhelyzetté minősíteni, lassan már közhelynek számít, mégis megkerülhetetlen tény, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 60%-áért az építőipar felel, és épített környezetünk egyre inkább kiszolgáltatottabb a klímaváltozással kapcsolatos vészhelyzeteknek (hőhullámok, áradások, vízhiány stb.). Éghajlatváltozás elleni intézkedések és minden érintett általi akciók szükségesek.

Miért jött létre?

Az építési ágazat magyarországi vezető szervezete, a HuGBC képes a cselekvésre és köteles reagálni a klímavészhelyzetre. Ennek lépéseként döntött úgy a HuGBC Elnöksége, hogy létrehozza a Klímavészhelyzet munkacsoportot.

Mit tekint feladatának?

Cél: Szakmai tartalmak kidolgozása, ezen belül:

 • A klímavészhelyzet értékelése a magyarországi építési ágazat viszonylatában.
 • Mit tehet a HuGBC a vészhelyzet csökkentésében? Ajánlások megfogalmazása az építési ágazat szereplői számára.
 • Részletes ajánlások és esettanulmányok kidolgozása.

Elsődleges célcsoport: HuGBC tagválallatai és egyéni tagjai, társult tagok

Másodlagos célcsoport: építési ágazat szereplői.

Munkacsoport vezető: Beleznay Éva

Érdekképviseleti munkacsoport

 

Misszió:

Az egyesület céljai szempontjából fontos szereplőkkel való élő és aktív kapcsolat létrehozása és fenntartása. Feladat, hogy az egyesületben és a nemzetközi zöldépítési hálózatban felhalmozott tudás, javaslatok eljussanak a megfelelő szereplőkhöz, illetve a legfrissebb, az egyesület érdekeit szolgáló információk eljussanak az egyesülethez. 

A munkacsoport tartalmat nem készít. Az egyesület és más munkacsoportjainak anyagait kell eljuttatni a partnerek részére. Valamint a munkacsoport tagok kapcsolati hálójából érkező információkról és lehetőségekről tájékoztatja a HuGBC elnökségét és a többi munkacsoport vezetőt.

Munkacsoport vezetők: Balogh Zoltán, Radnóty Zoltán

Kommunikációs munkacsoport

 

A munkacsoport célja: a HuGBC láthatóságának növelésével a szakmai és piaci befolyás erősítése

Feladatok:

 • Eredményes kommunikáció külső célcsoportok felé: építésgazdasági szereplők, szabályozók, felsőoktatási intézmények, potenciális tagok
 • Eredményes kommunikáció belső célcsoportok felé: tagság (rendes+társult)
 • Hatékony, széles elérésű csatornák kialakítása

A munkacsoport kommunikációs ötletekkel (tartalom, forma, csatorna, eszközök) támogatja a HuGBC kommunikációját. Együttműködik más munkacsoportokkal, ötleteket adva az általuk képviselt témák hatékony kommunikációjához. A munkacsoportnak azonban nem feladata a kommunikációs tevékenységek operatív megvalósítása, azt a Titkárság végzi.

A munkacsoport első feladatának tekinti a HuGBC megfelelő pozícionálást a döntéshozók, a piaci szereplők (potenciális tagok) és a tagság fejében. Ehhez a HuGBC márka újragondolására, a kommunikációs arculat egységesítésére, alapvető márkaüzenetre van szükség. További feladati a HuGBC tevékenységi tervében meghatározott aktivitások kommunikációs támogatása.

<< Vissza a főoldalra