Established Member of the

HuGBC

Munkacsoportok

WELL munkacsoport


Célja:

  • A WELL minősítés népszerűsítése Magyarországon és az Egyesületen belül.
  • A magyarországi projektek számára a WELL minősítés elérhetőbbé tétele.
  • Tapasztalatok megosztása
  • WELL témájú webinariumok és szakmai ajánlások készítése

Munkacsoport vezető: Kurucz Regina - okl. építészmérnök, WELL AP tanácsadó

Oktatási munkacsoport


Célja:

  • A környezettudatos építéssel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése.
  • Együttműködési lehetőségek keresése felsőfokú oktatási intézményekkel és más szervezetekkel.
  • Képzési program összeállítása a témában.

Klímavészhelyzet munkacsoport


Az épített környezet okozta klímaváltozás már nem egy távoli probléma, hanem az ENSZ  éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi jelentése szerint alig tíz évünk maradt arra, hogy a felmelegedést megállítsuk. Napjainkban, amikor a klímaváltozást kénytelenek vagyunk klímavészhelyzetté minősíteni, lassan már közhelynek számít, mégis megkerülhetetlen tény, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 60%-áért az építőipar felel, és épített környezetünk egyre inkább kiszolgáltatottabb a klímaváltozással kapcsolatos vészhelyzeteknek (hőhullámok, áradások, vízhiány stb.). Éghajlatváltozás elleni intézkedések, azt támogató nemzetközi és nemzeti politikák és minden érintett általi akciók szükségesek.

A világ számos országa, városa, egyetemek, civil szervezetek és 2019 novemberében az Európai Parlament is hirdetett klímavészhelyzetet és fogalmazott meg programokat, amelyek már több mint 800 millió embert érintenek. A legfontosabb kérdés, hogy a klímavészhelyzetet kihirdető szervezetek milyen tartalommal tudják megtölteni a kifejezést. Fontos, hogy ez ne csak egy kommunikációs eszköz legyen, hanem valódi cselekvéssel járjon.

A magyar állam még nem, de számos hazai város csatlakozott a mozgalomhoz azzal, hogy klímavészhelyzetet hirdetett vállalva, hogy a tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseiknél a klímaszempontok prioritást élveznek mind az éghajlatváltozást befolyásoló kibocsátások csökkentése (mitigáció) és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás (adaptáció) tekintetében. Jelenleg ezek a városok dolgoznak a megvalósítás eszközrendszerén.

Az építési ágazat magyarországi vezető szervezete, a HuGBC képes a cselekvésre és köteles reagálni a klímavészhelyzetre. Ennek lépéseként döntött úgy a HuGBC Elnöksége, hogy létrehozza a Klímavészhelyzet munkacsoportot.

A Munkacsoport célja

  • A klímavészhelyzet értékelése a magyarországi viszonylatban.
  • Mit tehet a HuGBC a vészhelyzet csökkentésében? Ajánlások megfogalmazása az építési ágazat cégei, tervezők, fejlesztők számára.
  • Ajánlások megfogalmazása a klímavészhelyzetet meghirdetett városok számára.

<< Vissza a főoldalra