Established Member of the

HuGBC

Green Talk 2022

 

A Green Talk (Zöld beszélgetés) esemény-sorozat 2012-ben indult útjára, akkor a Royal Institute of Certified Surveyors (RICS) és a HuGBC közös szervezésében havi-kéthavi rendszerességű, kb. 1,5 órás szakmai fórumként, kifejezetten a két szervezet tagsága számára.

A Green Talkot megnyitottuk más érdeklődők előtt is, hogy az innovatív, a zöld és fenntartható, egyben emberközpontú építést előrébb vivő gondolatokat, jó gyakorlatokat szélesebb körben oszthassuk meg. 2021-ben az online tér nyújtott lehetőséget a találkozókra, melyekről bővebben itt olvashatnak.

2022-ben tovább szeretnénk folyatni az aktuális kérdéskörökről, követendő példákról vagy a legújabb trendekről szóló eszmecseréket, egyelőre online, később remélhetően személyesen is.

 A Green Talk lényege, hogy az előadások után a hallgatóság is bekapcsolódhat kérdésekkel, észrevételekkel, így az alkalmak második fele párbeszédbe, véleménycserébe és együttgondolkodásba vált.

Célunk, hogy találkozzunk rendszeresen, és a kapott gondolatokat tovább víve magasabb tudásszintre emelhessük tagjainkat és érdeklődő szakembereket vagy éppen a felsőoktatási hallgatókat. A rendezvények ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Várjuk Önöket!

 

1. alkalom - január 27: 
Barnamezős fejlesztések, rozsdaövezeti akcióterületek

Miként mérhető fel és kezelhető egy több évtizedes ipari múltra visszatekintő terület környezeti kockázata? Hogyan határozható meg a telekvásárlást megelőzően, hogy a bontás, szennyezettség vizsgálat és környezeti kármentesítés költségeit is figyelembe véve még mindig megtérülhet-e a beruházás? Hogyan illeszkedik a szennyezettség vizsgálat, kármentesítés a zöld minősítés keretrendszerébe? Ha Önt is foglalkoztatják ezek a kérdések, várjuk webináriumunkon!

 

2. alkalom - február 24.
Lakóépületek energiahatékonysága a megvalósítás szemszögéből

Milyen környezeti, társadalmi és gazdasági előnyökkel jár az épületenergetikai felújítás? Mennyire ismertek ezek az épülettulajdonosok számára? Mik az épületfelújítók motivációi és mik akadályozzák a döntéseket? Hogyan tudjuk a szakmai eredményeket a mindennapi gyakorlatba átültetni? Milyen szerepe van az építési ágazat szakmai szereplőinek a megvalósításban? Ha Önt is foglalkoztatják ezek a kérdések, várjuk webináriumunkon!

3. alkalom - március 31.
Körforgásos építészet - jó gyakorlatok Hollandiából

Hollandia élen jár a körforgásos gazdaságra való áttérésben. De mi is ez a folyamat és hogyan valósítható meg az épített környezet esetében? Ezt vizsgálják meg a márciusi Green Talk szakértői.

 

4. alkalom: április 28.
Zöldépület-minősítések - HuGBC tagok tapasztalatai a közelmúltból

Milyen változások, újítások kerültek be az utóbbi időben az egyes rendszerek követelményei közé? Hogyan alkalmazhatók ezek a gyakorlatban? Mit takar a WELL Health and Safety Rating? Kinek érdemes alkalmaznia? HuGBC tagok vizsgálják meg ezeket a kérdéseket előadásaikban az áprilisi Green Talkon, saját projektjeik példáin keresztül.

5. alkalom: május 25.
Dekarbonizáció a logisztikai szektorban és logisztikai parkokban

A nyári szünet előtti utolsó alkalommal a logisztika és a hozzá tartozó kiszolgáló épületek kérdését vesszük nagyító alá. Milyen összefogások és jó gyakorlatok léteznek már? Mit tehetnek az építőipari cégek ezen a területen a karbonkibocsátás csökkentéséért?

6. alkalom:  szeptember 14.
Zöld vagy csak annak látszik? Greenwashing helyett EU Taxonómia

A szeptemberi Green Talk-on egy kényes téma, a zöldremosás (greenwashing) lesz terítéken, melynek még a látszatát is érdemes elkerülniük a valóban felelős piaci és gazdasági szereplőknek. Megmagyarázzuk, mi is az EU Taxonómia és mi a jelentősége, rámutatunk a fő követelményekre, és szó lesz a HuGBC oktatási és hitelesítési programjáról is.

7. alkalom:  október 26.
How to reach Net Zero Whole Life Carbon by Life Cycle Assessment?

During this GreenTalk (this time in English) we will show how to assess the circularity of buildings through the LCA methodology and how a Life Cycle Assessment was applied to a Hungarian project which already reached Net Zero Whole Life Carbon.

 

8. alkalom: november 23.
Meglévő épületek energetikai revitalizációja

Megelőztük az energiaválságot avagy 25% második generációs energiafogyasztás-csökkentés a budapesti Science Park irodaházban csupán 2 év megtérüléssel.

<< Vissza a főoldalra