Established Member of the

HuGBC

Green Talk 2021

 

A Green Talk (Zöld beszélgetés) esemény-sorozat 2012-ben indult útjára, akkor a Royal Institute of Certified Surveyors (RICS) és a HuGBC közös szervezésében havi-kéthavi rendszerességű, kb. 1,5 órás szakmai fórumként, kifejezetten a két szervezet tagsága számára.

A Green Talkot tavaly megnyitottuk más érdeklődők előtt is, hogy az innovatív, a zöld és fenntartható, egyben emberközpontú építést előrébb vivő gondolatokat, jó gyakorlatokat szélesebb körben oszthassuk meg. 2020-ban az online tér nyújtott lehetőséget a találkozókra, melyekről bővebben itt és itt olvashatnak.

2021-ben tovább szeretnénk folyatni az aktuális kérdéskörökről, követendő példákról vagy a legújabb trendekről szóló eszmecseréket, egyelőre online, később remélhetően személyesen is.

 A Green Talk lényege, hogy az előadások után a hallgatóság is bekapcsolódhat kérdésekkel, észrevételekkel, így az alkalmak második fele párbeszédbe, véleménycserébe és együttgondolkodásba vált.

Célunk, hogy találkozzunk rendszeresen, és a kapott gondolatokat tovább víve magasabb tudásszintre emelhessük tagjainkat és érdeklődő szakembereket vagy éppen a felsőoktatási hallgatókat. A rendezvények ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Várjuk Önöket!

 

1. alkalom - január 28:
A KNE épületek új 12+1 pontja


Újévi meglepetésként több rendelet is megjelent, melyek épületenergetikai témájú módosításokat tartalmaztak. Amellett, hogy kitolódott a közel nulla energiaigény (KNE) kritériumainak alkalmazási határideje, több érdemi változás is történt az energetikai követelményekben.

 

2. alkalom - február 24.
Karbonmentes építési ágazat? Igen, lehetséges!

Nem halogathatjuk tovább a nettó nulla karbonkibocsátású épített környezet megvalósítását, mert ha nem cselekszünk, évtizedekre késleltetjük a klímacélok elérését. Mire várunk tehát?

Az előadások után lehetőség nyílik a gondolatcserére, hogy itthon milyen fontos lépéseket kell halaszthatatlanul megtennünk!

3. alkalom: március 24.
Karbonsemlegesség.
Így csináljuk mi!

Itt az ideje, hogy a februárban bemutatott tudományos megállapítások, valamint tengerentúli jó gyakorlatok mellett hazai példákat is bemutassunk.

Két HuGBC-tagunk két utat mutat meg: egy megvalósult, már 4 éve sikeres programot, illetve egy 2050-ig szóló ütemtervet, amely ösztönzőleg hathat minden hazai vállalatra, hogy végre letegyék voksukat a karbonsemleges épületek mellett.

 

4. alkalom: április 29.
Épületbiológia: egészség, esztétikum, fenntarthatóság

Ki ne akarna szakemberként olyan életteret vagy munkakörnyezetet teremteni, amely támogatja a használók egészségét, miközben komfortosan érzik magukat és élvezik a kellemes atmoszférát.

Nem mellesleg ökológiai és társadalmi szinten is tiszteletteljes az együttélés, miközben az épület megfizethető. Ennek mikéntjét fejti ki előadónk, mellyel egy nem új keletű, viszont hazánkban kevésbé ismert tudományág foglalkozik.

5. alkalom: május 26.
Zöld kötvények az ingatlanpiacon: HuGBC tagi gyakorlatok

Egyre inkább előtérbe kerül a kérdés, hogy milyen forrásokból tudnak teljesülni az EU és benne Magyarország ambíciózus klímavédelmi, kibocsátás-csökkentési céljai az épületállomány vonatkozásában. A zöld kötvények befektetést jelenthetnek a fenntartható épületekbe.

6. alkalom: június 24.
Mit jelent a fenntartható ingatlan finanszírozás? 

ESG kritériumok és EU Taxonómia Magyarországon: a júniusi Green Talkon az egyre több szektort érintő EU Taxonómia kritériumokról és a zöld hitelezésről fogunk beszélgetni. Az MNB terveit is megtudhatjuk az ingatlanszektor esetében. Emellett az ESG teljesítményt és szempontokat is érintjük.

7. alkalom: szeptember 23. 
Az épületek lesznek a jövő áramhálózatának akkumulátorai?

Az épületek mint áramfogyasztók egy merőben új szerepben tűnhetnek fel a nem is távoli jövőben: kereslet oldalról szabályozhatják és egyenlíthetik ki a központi hálózatok leterheltségét. Szakértőink új fogalmakkal ismertetik meg a hallgatóságot, és egy egyedülálló együttműködésre mutatnak hazai példát.

8. alkalom: október 21.
Integrált hulladékkezelés felső fokon

A létesítményi hulladékgazdálkodásra nincs konzekvens, bárhol alkalmazható módszer, hiszen több érdekelt fél elvárását, valamint a pénzügyi és a környezetvédelmi mutatószámokat is figyelembe kell venni. Egy jól működő hulladékkezelési rendszer viszont már extrém rövid távon érezteti pozitív környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi hatásait is. 

9. alkalom: november 25.
Az építési ágazat karbonlábnyomának csökkentési területei Magyarországon

A HuGBC szakértői közreműködésével készíttetett nemrég tanulmányt a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács a címben szereplő témakörben. A webináriumon a legfontosabb következtetéseket összegezzük.

<< Vissza a főoldalra