Established Member of the

HuGBC

Green Talk 2023

 

A Green Talk (Zöld beszélgetés) esemény-sorozat 2012-ben indult útjára, akkor a Royal Institute of Certified Surveyors (RICS) és a HuGBC közös szervezésében havi-kéthavi rendszerességű, kb. 1,5 órás szakmai fórumként, kifejezetten a két szervezet tagsága számára.

A Green Talkot megnyitottuk más érdeklődők előtt is, hogy az innovatív, a zöld és fenntartható, egyben emberközpontú építést előrébb vivő gondolatokat, jó gyakorlatokat szélesebb körben oszthassuk meg. 2021-ben az online tér nyújtott lehetőséget a találkozókra, melyekről bővebben itt olvashatnak.

A 2022-ben lezajlott alkalmak felvételeit itt nézhetik vissza.

2023-ban folytatjuk, a lenti témákkal készülünk.

 A Green Talk lényege, hogy az előadások után a hallgatóság is bekapcsolódhat kérdésekkel, észrevételekkel, így az alkalmak második fele párbeszédbe, véleménycserébe és együttgondolkodásba vált.

Célunk, hogy találkozzunk rendszeresen, és a kapott gondolatokat tovább víve magasabb tudásszintre emelhessük tagjainkat és érdeklődő szakembereket vagy éppen a felsőoktatási hallgatókat. A rendezvények ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Várjuk Önöket!

 

1. alkalom - január 25.
Az energiahatékonyság tervezhető!

Az új évet nem kisebb kérdéssel indítjuk, mint az épületek energiahatékonysága. Előadóink kifejezetten a tervezési fázisra koncentrálnak és az azt támogató digitális megoldásokra.

 

2. alkalom - február 22.
Okos épületek, okos energiaellátás

Energiamegtakarítási és dekarbonizációs célok elérése okos technológiákkal. Sokszor és sokféle kontextusban használjuk az okos épületek fogalmát, de vajon helyesen? A februári Green Talkon tisztázzuk a definíciókat és bemutatjuk a létező megoldásokat.

3. alkalom - március 30. 
Nettó zéró beépített karbon - Kibocsátáscsökkentés az alapanyagoktól a termékig

Az épített környezet globális karbonlábnyomának 11%-a az építőanyagok és termékek előállításából és gyártásából származik. Így mindannyiunknak megvan a maga szerepe abban, hogy minimalizáljuk a projektjeinkhez használt anyagok környezeti hatását. Ezt vizsgálják meg a márciusi Green Talk szakértői.

 

4. alkalom - április 26.
Hogyan tehető fenntarthatóvá az épített környezet a BIM segítségével

A digitalizáció alapjaiban újítja meg a teljes építőipart. Nagy méretű és komplexitású beruházásokat már nem lehet hagyományos eszközökkel gazdaságosan menedzselni. Az épületek teljes digitális életciklusában kell gondolkodnunk, amikor tervezünk, építünk, üzemeltetünk vagy átalakítunk.

5. alkalom - május 24.
Klímapozitív tervezés

Kék és zöld utak a tájépítészetben. Fenntartható jó gyakorlatok. Az előadók a tájépítészet és a vízgazdálkodás szemszögéből közelítik meg a klímapozitív tervezést.

6. alkalom:  szeptember 13.
Karbonsemleges építési termékek és technológiák a klímavédelem érdekében

Fából egyre nagyobb épületek: 100 lakásos társaházak, szállodák, iskolák épülnek Európa szerte. Hogyan lehetséges, és mikorra lehet elérni, hogy új építésű házaink építése és működése folyamán negatív CO2 mérleget érjünk el? Magyarországon sem lehetetlen a karbonsemleges kivitel és működtetés.

7. alkalom: november 22.
LEED és a fenntartható szempontrendszer fejlődése

Az elmúlt két évtizedben a fenntarthatóság erősen befolyásolta és megváltoztatta az ingatlanipart. A tanúsítási rendszerek és értékelési kritériumaik egyre több követelményt támasztanak a szektorban tevékenykedőkkel szemben, közéjük sorolva a portfóliókezelőket, a finanszírozókat.

<< Vissza a főoldalra